Zor insanların 7 temel kişilik özelliği vardır. İhtişam, agresiflik, vurdumduymazlık, şüphecilik, manipülasyon, risk alma ve zorbalık. Bu insanları daha yumuşak başlı hale getirmemizin bir yolu olmasa da kendimizi bu tür insanlarla gireceğimiz tartışmalara hazır tutabiliriz.
İşte bunu yapmanın ipuçları…
- Mesele hakkında yürürken konuşun
Zor bir insanla konuşmanız ya da bir sorunu çözmeniz gerekiyorsa bunu yürürken yapın. Böylelikle negatif enerjiden ve yüz yüze etkileşimden uzak durmuş olursunuz. Etrafta ne kadar dikkat dağıtıcı şey varsa tartışmanın kavgaya dönüşme ihtimali o kadar azalır. Örneğin, bir iş arkadaşınız sizi bir kafeye davet ederse, yeni kahve içtiğinizi söyleyin ve birlikte yürümeyi teklif edin.
- Sandviç yaklaşımını deneyin
Partnerinizle, iş arkadaşınızla ya da dostunuzla diyaloğu pozitif bir yorumla başlatın. Karşınızdaki kişinin sizin onun çabasına değer verdiğinizi anladığından emin olun ve ondan sonra önemli noktaya gelin. Konuşmayı minnettarlık sözleriyle bitirin ve zaman ayırıp sizi dinlediği için teşekkür edin.
- Kendinize güvenin
Hassas konulara yaklaşım biçiminizi değiştirin. “Sen” yerine “ben” ifadesini kullanmaya çalışın. Mesela, kız arkadaşınız birlikte dışarı çıkmadan önce size eteğinin nasıl göründüğünü sorarsa ona iyi görünmediğini söylemeyin. Bu bir münakaşaya sebep olabilir. Bunun yerine, iyi göründüğünü ama diğer eteğin daha iyi olabileceğini söyleyin. Alınganlık yapmayacak ve fikrinize saygı duyacaktır.
- Hislerinizi dışarıda tutun ve duygularınızdan değil gerçeklerden bahsedin
Zor insanlar mevzuları farklı açılardan yorumlama konusunda pek açık fikirli değildirler. Bu yüzden sizinle empati yapmalarını beklemek gerçekçi olmaz. Nasıl hissettiğinizi anlamalarını sağlamak için zamanınızı ve enerjinizi boşa harcamak yerine gerçeklerden bahsedip durumu objektif bir bakış açısıyla izah edin.
- Belli başlı konulardan kaçının
Eğer geçmişte tartıştığınız bir konu açılırsa bu konu hakkında konuşmaktan kaçının ve konuyu değiştirin. Örneğin, kardeşinizle tatil rezervasyonu konusunda daha önce kötü bir deneyim yaşadıysanız onunla direkt konuşmayın. Aracıları kullanın.
- Sınırlar çizin ve onlara bağlı kalın
Keskin limitler belirlemek başta zorlayıcı olabilir. Özellikle de o insanla çok yakınsanız. Fakat hangi davranışlara katlanmak istediğinizi belirlemek, sağlıklı bir ilişkinin anahtarı olabilir. Örneğin, anneniz size ne zaman çocuk sahibi olmayı düşündüğünüzü defalarca soruyorsa “Eğer bir kez daha sorarsan gideceğim.” diyebilirsiniz. Her zaman çizdiğiniz sınırlara sadık kalın. Aksi halde karşınızdaki kişi sizden faydalanmak isteyecektir.
- Tüm dikkati onların üzerine çekin
Zor insanlar sizi rahatsız etmeye meyillidirler. Eğer savunmacı pozisyonda kalırsanız onlara sizi rahatsız etmek için daha fazla güç vermiş olursunuz. Bunun yerine sorular sorarak dikkati onların üzerine toplayın. Karşınızdaki kişinin sizi hoş olmayan yorumlara boğacağını hissettiğiniz anda konuyu değiştirin. Bunu, spot ışığını onların üzerine tutacak bir soru sorarak yapabilirsiniz. Böbürlenmelerini sağlayacak bir soruyla…
- Negatif şeyler yerine pozitif şeylere odaklanın
Negatif yorumlar yapmayın ve dost canlısı kalın. Karşınızdaki kişinin ne yaşadığınız bilemezsiniz. Belki de davranışının haklı bir sebebi vardır. Örneğin, arkadaşınız buluşmaya geç kaldıysa ona kötü davranmayın ya da onu suçlamayın. Onu gördüğünüze sevindiğinizi söyleyin. Bu sayede arkadaşınız özür dileyebilir ve geç kalmasının sebebini açıklayabilir. Böylece birlikte zaman geçirmeye pozitif şekilde başlarsınız.