Yalnızlık nedir?
Eğer şu anda bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen yalnız hissetmenin nasıl bir şey olduğunu biliyorsunuzdur. Bu, bazen yalnızlığınız hiç bitmeyecekmiş, arkadaşlarınız ve ailenizle çevrili olsanız bile yine de dünyayla ilişiğinizin kesilmiş gibi hissedebileceğinizi bildiğiniz anlamına gelir. Ancak yalnızlık, kendi başınıza yönetmeniz gereken bir şey değildir ve zor olsa da çevrenizdeki insanlarla daha kuvvetli bir bağa sahip olmak için yapabileceğiniz bir şeyler var.
İnsanlar neden kendilerini yalnız hissediyorlar?
Günümüzde yalnızlık çok yaygın bir durum olduğu için, insanların kendilerini yalnız hissetmelerinin de birçok farklı nedeni olması normaldir. Bu nedenlerin başlıcalarından birkaç tanesi şunlardır;
Teknoloji: Hiç tüm arkadaşlarınızla aranızda sadece bir tuş basımı kadar mesafe olduğunu fakat yine de onlarla gerçekten bir bağınız olmadığını hissettiniz mi? Endişelenmeyin. Bu çok yaygın bir duygudur. İnternet bizi daha da yakınlaştırabilse de aynı zamanda bize gerçekten arkadaşlarımızla konuşmuyormuş ve kaybolmuş ve yalnız da hissettirebilir.
Ortama uyum sağlayamamak: Belki okulunuzdaki insanlardan farklı ilgi alanlarınız olabilir. Belki de onlar sizin sevdiğiniz şeylerin garip olduğunu düşünüyorlardır. Ya da sadece başkalarından farklı giyiniyorsunuzdur. Her halükarda, ortama uyum sağlayamadığınızı hissetmek, yalnızlık semptomlarını daha da kötüleştirebilir, yeni arkadaşlar edinmenin ve birileriyle bağ kurmuş hissetmenin daha da zorlaşacağı anlamına gelebilir.
Ebeveynin veya kardeşin bakımını üstlenmek: Yakınınızda hasta olan veya engelli biri için birincil bakıcı olmak, çoğu zaman dünyanın tüm yükü omuzlarınızdaymış gibi hissetmenizi sağlayabilir. Sonuçta, birçok arkadaşınız Down sendromlu bir erkek kardeşe veya bipolar olan bir anneye sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu bilmeyecek, bu yüzden birincil bakıcı olmak insanları akşam yemeğe ya da yatıya kalmaya davet etmek şöyle dursun size onlarla konuşamayacağınızı dahi düşündürtebilir.
Yalnız hissetmek ne kadar normal?
Geçen sene yapılan araştırmalar, beş gençten birinin “çoğu zaman” veya “her zaman” yalnız hissettiğini bildirdiğini açıkladı.
Bu yüzden kendinizi yalnız hissetmeniz, farklı ya da ‘garip’ olduğunuz anlamına gelmez: aslına bakarsanız çevrenizdeki insanlarla fark ettiğinizden daha fazla ortak noktaya sahip olduğunuz anlamına gelir.
Engellilik, hastalık ve yalnızlık.
Bazen yalnızlık, yaşamımızda meydana gelen hastalık veya sakatlık gibi başka bir şeyin belirtisi olabilir. Yalnızlığın bir şeyin belirtisi olabileceği ana konulardan bazıları şunlardır:
Ruhsal hastalık: Bipolar, anksiyete ve depresyon gibi birçok ruhsal hastalık, insanların kendilerini çok yalnız hissetmelerini sağlayabilir. Ruhsal hastalığınız sizi başkalarını görme konusunda endişelendirebilir, bu sebeple iç mekanlarda daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Veya uykusuzluğa yol açabilir, bu da sizi yorgun, sinirli ve yalnız yapabilir.
Fiziksel engel: İşitme kaybından körlüğe kadar bir dizi fiziksel engel, çoğu zaman insanlara etraflarında kendilerini umursayan hiç kimse yokmuş gibi hissettirebilir. Toplumdaki insanlar düşüncesiz veya kaba ise bu duygular daha da kötüleşebilir ve gündelik hayatta ayrımcılığa uğramak yalnızlığa katlanmayı daha da zorlaştırabilir.
Yalnızlığı nasıl idare edersiniz?
Yalnızlıkla savaşmanın tek bir yolu yok: eğer olsaydı, herkes onu kullanırdı! Ancak bu, yalnızlığın yenilmesinin imkansız olduğu ya da şu an kendinizi yalnız hissediyorsanız sonsuza kadar böyle hissedeceğiniz anlamına gelmez. İşte hayatınızdaki insanlarla daha barışık olmaya başlamanın bazı yolları:
İnsanlarla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun
İlgi alanlarınızı düşünün
Evcil hayvan edinin
Çevrimiçi olun
Sosyal bir topluluğa katılın
Kaynak: https://au.reachout.com/articles/how-can-i-stop-feeling-lonely