Bir şeyi hayal etmekle onu gerçekten yapmak arasında büyük bir fark vardır. Hayaller önemlidir. Gelecek için özlemler, fikirler ve umut, hayatımıza amaç veren ve ilerlememizi sağlayan şeyin bir parçasıdır. Şimdiki gibi bir anda özellikle umuda ihtiyacımız var. Şu anda olduğumuzdan farklı ve daha iyi bir yerde olacağımıza dair umudumuz ve olumlu bir zihniyetimiz yoksa, o zaman vazgeçip bu salgına yenik düşebiliriz. Kesinlikle herkes adına konuşamayacak olsam da bunu hala okuyorsanız, bunu yapmak isteyen biri olmadığınızı varsayıyorum. Ben de aynı şekilde.
Öyleyse hayallerinizi ve umutlarınızı nasıl gerçeğe dönüştürürsünüz? Bu gerçekten çok basit. Hayal kurmayı bırakıp bir plan oluşturup harekete geçersiniz. Olmak istediğiniz yere gelene kadar yavaş yavaş ilerlemenize yardımcı olacak gerçekçi hedefler ve eylem adımları belirlersiniz. Basittir, ancak işe yaramaz değildir ve hedeflerine ulaşan insanlar ile ulaşamayanlar arasındaki fark budur. Sihir değil. Olmak istedikleri yere ulaşanlar işe koyulmaya isteklidirler. Nokta.
Tecrübelerime göre insanlar hedef belirlemekten hoşlanmıyor. Muhtemelen bunun çeşitli nedenleri vardır. Başlangıç olarak; eğer hiç hedef koymazsak, onlara ulaşmak için asla bir ilerleme kaydetmek zorunda olmayız, bu da bize hayallerimizi gerçekten yaşamamak için kolay bir bahane verir.
Hepimiz bir dereceye kadar, biraz kimlik hırsızı sendromundan mustaribiz, biz kimiz ki şimdi sahip olduğumuzdan farklı bir hayatı hayal etmeye cesaret edebiliriz diye merak ediyoruz. Ya da gerçekte var olmayan engeller koyuyoruz, bir miktar analiz felcinde ortaya çıkabilecek olan tüm olasılıkları ortaya çıkarıyoruz. Ya bu işe başlarsam ve çektiği müşteri sayısını yönetemezsem? Ya o İtalyanca dersine gidip bunda pek iyi olmadığımı anlarsam? Ya bir roman yazarsam ve kimse onu yayınlamak istemezse? Ya öyleyse ya böyleyse ya şöyleyse. Başkaları yapmadan kendimize hayır demek işinden vazgeçmeliyiz.
En sevdiğim alıntılardan biri, Mentoring 101 kitabındaki John Maxwell’den geliyor. Orada, “Hayatta en başarılı olanlar, kendilerine hedefler koyan ve sonra onlara ulaşmak için çok çalışan insanlardır. Hedeflere ulaşarak elde ettikleri şey hedefe ulaştıklarında oldukları şey kadar önemli değildir. ” der. Nihai hedefe odaklanmak ve süreci ve yolculuğu unutmak çok kolay olabilir. Ancak Maxwell’in belirttiği gibi, aktif olarak hedefler belirleyen ve bunları başarmak için gerekeni yapan insanların başına gelen gerçekten dönüştürücü bir tecrübe var. İşte gerçek sihrin gerçekleştiği yer burasıdır.
Öyleyse, ister harika bir Amerikan romanı yazmaya, ister bir ek iş kurmaya ya da İtalyanca öğrenmeye çalışıyor olun, işte bunları başarmanıza yardımcı olacak bir yapılacaklar listesi. Bu sizin işinize yaramazsa, bunun yerine neyin size uyduğunu bulun ve onu izleyin:
Bundan altı ay ya da bir yıl sonra nerede olmak istersin? Görmek isteyeceğiniz gelecekteki durumunuzu tanımlayan bir vizyon veya kapsamlı bir hedef ifadesi yazın. Bunu altı aydan bir yıla kadardan fazla süreye yaymamak önemlidir. Kendinizi başarısızlığa hazırlamayın.
Zorluklarınız, engelleriniz veya eksik yönleriniz neler? Hedef belirlemeye geçmeden önce, yolunuza neyin çıkabileceğine dair gerçekçi bir değerlendirme yapmak için bir dakikanızı ayırın. Ne olursa olsun burada takılıp kalmayın! Ancak zaman, para veya diğer kaynaklar açısından hangi zorlukların ilerlemenizi engelleyebileceğini kabul edin.
Sizi vizyonunuza yaklaştırmak için belirleyebileceğiniz üç hedef nedir? SMART hedef modelini seviyorum. SMART hedefleri nelerdir? Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zaman sınırlıdır. SMART hedefine örnek olarak şunlar verilebilir: Yıl sonuna kadar bir romanın ilk taslağını tamamlayın. Bu hedef beyanı spesifik ve eyleme yöneliktir, ölçülebilir (ne yapacaksınız? Bir taslağı tamamlayın), ulaşılabilir ve gerçekçi (hedefe ulaşmak için gerekli beceriye ve kaynaklara sahipsiniz) ve zaman sınırlıdır (ne zamana kadar? Yıl sonu). Her iyi yapılacaklar listesi gibi, hedefleriniz de zaman içinde ilerlemelidir: Önce bunu yapacağım, sonra bunu yapacağım, sonra bunu yapacağım.
Her hedef için belirleyebileceğiniz üç eylem adımı nedir? Benzer şekilde, hedefi tamamlamak için çalışmanıza yardımcı olacak birkaç somut eylem adımı yazın. Bu, yapılacaklar listesinin asıl kısmıdır. Hedefinize ulaşma yolunda ilerlerken bu öğeleri kontrol edebilmelisiniz.
Ümit etmek bir plan değildir. Hayalleriniz bir strateji değildir. Ancak bunlar önemli ilk adımlardır. Nerede olmak istiyorsunuz ve sonra oraya ulaşmanıza ne yardım edecek? Çoğumuz bu denklemin ilk kısmı ile dururuz. Nerede olmak istediğimizi biliyoruz. Ancak hayallerini gerçeğe dönüştürenler, cümleyi tamamlayanlardır. Bazı hedefler belirleyin. Bir plan yapın. Ve yavaş yavaş hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-awesome-career/202008/hope-is-not-plan