Topluluk önünde konuşma korkusu çok yaygındır. Her dört kişiden biri bir topluluğa bilgi veya fikir sunumu yaparken endişelendiğini söylüyor. Topluluk içinde iyi konuşma yapabilmek hem kariyerinizde ilerlemeye hem işinizi büyütmeye hem de güçlü ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilecek temel bir beceridir.
Araştırmacılar, topluluk karşısında konuşmaktan korkmamızın birçok farklı sebebini buldu. Topluluk içinde konuşmak zorunda olmamız hususundaki hislerimiz, düşüncelerimiz ve eylemlerimiz hissettiğimiz korkuyu ciddi derecede artırabilir veya azaltabilir.
Riskli durumlarda korku kendinizi korumayı size öğretirken, korkunun siz ve dinleyicileriniz arasına girmesine izin vermek, ilham verici fikirleri, önemli işlerinizi ve birçok kişiyi etkileyecek problemlere çözümleri sunmanızı engelleyebilir. Kısaca, herkes kaybeder.
Ne yapabilirsiniz?
Topluluk içinde konuşmaktan korkmaya sebep olan faktörler aynı zamanda araştırmacıların da insanlara yardımcı olmak için hedeflediği faktörlerdir. Topluluk içinde konuşma korkusunu yenmek için birçok metot bulunmaktadır. Bazıları korkunun psikolojik yönüne, bazıları bilişsel yönüne, az bir kısmı da topluluk içinde konuşmayla ilgili yüksek derecede korku ve endişeye katkı yapan davranışsal bileşenlere odaklanır. Bu araştırmayı temel alarak başlıyoruz:
- Vücudunuzu sakin bir duruma getirmeyi öğrenin
Korkuya sebep olan bir olay veya durum karşısında otomatik olarak yükselen psikolojik aktiviteyi, birçok rahatlama tekniği azaltabilir. Topluluk içinde konuşma hususunda, korkuya sebep olan uyarıcı konuşmanın kendisi ve topluluk içinde konuşma fikri arasında değişebilir. Sözlü bir sunum hakkında düşünürken, sunuma hazırlanırken ve sunumu yaparken rahatlamayı öğrenmek hissedilen korkuyu azaltır ve performansınızı etkilemesini engeller. Rahatlama teknikleri nefes alışverişinizi kontrol etmek, kalp atış hızınızı düşürmek ve kaslarınızdaki gerginliği azaltmayı içerir. Bu teknikler kademeli olarak konuşmaya hazırlıkla birlikte yapıldığında en iyi şekilde çalışır. Örneğin, ilk bu teknikleri konuşma yapmayı kabul ettiğinizde uygulamaya başlarsınız, konuşmanıza hazırlanırken ve konuşmayı yaparken devam edersiniz. Ayrıca korkunuzu kontrol etmeye başladıkça etkinliklerin boyutunu da yavaşça artırırsınız, küçük gruplardan başlayarak büyük kalabalıklara doğru ilerlersiniz. Rahatlama tekniklerinde ustalaşmak için basit ve kolay konuşmalarla başlayabilirsiniz, işler zorlaşmaya başladıkça bunları kullanmaya devam edebilirsiniz. Rahatlama çabuk fakat etkisi uzun sürmeyen etkili bir tekniktir.
- Topluluk içinde konuşma hakkındaki fikirlerinize meydan okuyun
Topluluk içinde konuşma korkusunu aşmanın başka bir yolu da etkili ve iyi bir konuşma hazırlayıp sunma becerilerinize dair inançlarınıza meydan okumaktır. Bilişsel yeniden çerçevelendirme negatif öz ifadelerinizi (iyi bir konuşmacı değilim, dinleyiciler beni sıkıcı buluyor) veya topluluk içinde konuşma hakkında gerçekçi olmayan inançlarınızı (insanlar ne kadar endişeli olduğumu görüyor) hedefler. Gerçekçi olmayan demek, bu durumda, gerçeklerden veya kendi tecrübelerinizden çıkarılmamış inanışlar demektir. Bilişsel yeniden çerçevelendirme negatif durumları ve inançları daha iyi, destekleyici ve proaktif inanışlarla değiştirmeye yardımcı olur. Bu tekniklerin negatif düşünmeyi boş ve anlamsız sloganlarla değiştirmek olmadığını anlamak önemlidir. Sizi daha pragmatik ve ihityari düşünmeye sevk eder. Esas itibariyle, kendi kendinize, topluluk içinde konuşmanın, baş etmeyi öğrenebileceğiniz, sizi korkutan bir olay olmadığını öğretiyorsunuz ve kendinizi özgüvenli bir konuşmacı olarak görmeye başlıyorsunuz.
- Odağınız performans değil iletişim olsun
Farklı bir bilişsel yaklaşım da perspektifinizi değerlendirilmekten değer olmaya değiştirmektir. Kendinizi, topluluk içinde konuşmayı test edileceğiniz ve yargılanacağınız bir olay olarak görmek yerine insanlarla iletişime geçip onlara faydalı olduğunuz bir olay olarak görmek için eğitirsiniz. Perspektifinizdeki bu değişim, nasıl karşılanacağınız korkusundan sizi kurtarır ve mesajınızı en iyi şekilde ulaştırmaya odaklanırsınız.
- Hazırlık, hazırlık, hazırlık
Topluluk içinde konuşma, hazırlık ve prova aşamasından sonraki doruk noktasıdır. Ne kadar hazırlıklı olursanız gergin görünmekten, söyleyeceklerinizi unutmaktan o kadar az korkarsınız. Bütün bir senaryoyu dinleyicilere aktaran aktörlerin verdiği emeği düşünün. Topluluk içinde konuşmaya aktörlerin performanslarına hazırlanışı gibi bakmak, odağınızı endişelenmekten hazırlığa dönüştürür, ne kadar hazırlanırsanız, mesajınıza o kadar odaklanırsınız ve korkunuz dikkatinizi o kadar az azaltır. Amy ve Michael Port (Steal the Show’un yazarı), bunu bir performans gibi görmeye teşvik ediyor ve bilgi ve fikir paylaşımı içeren yüksek riskli durumlarda, “kendi gerçekliğini seçme” gibi aktörlerin kullandığı teknikleri kullanmalarını söylüyor. Böyle bir yaklaşım hem hedefinize ulaşmanızı hem de özgünlüğünüzü korumanızı sağlar. Unutmayın, az hazırlanmak çok hazırlanmaktan daha sinir bozucudur.
- Konuşmak için daha fazla fırsat arayın
İster vücudunuzun korkuya tepkileri üzerine, ister kendinizi konuşmacı olarak nasıl gördüğünüz üzerine ister topluluk içinde konuşmaya genel bakışınız üzerine çalışıyor olun, ne kadar çok tecrübe kazanırsanız o kadar özgüvenli olacaksınız. Konuşma için fırsat bulmak veya oluşturmak öğrendiklerinizi uygulamada ve daha iyi olmada yardımcı olur. Ek olarak, tecrübelerinizi sunum yeteneklerinizi geliştirmede kullanmayı öğrenirsiniz. Temelde, kendinizi cezalandırmak yerine işe yaramayan şeylerden öğrenirsiniz. Ve daha fazla konuşma yaptıkça anlarsınız ki, iyi bir konuşmacı, dinleyicileri bilgilendirme ve ilham verme niyeti, pozitif bir zihniyet ve bol hazırlığın kombinasyonu demektir.
- Yardım isteyin
Topluluk içinde konuşma korkusunu aşmak için kendiniz de birçok şey yapabilirsiniz fakat ekstra yardım alabileceğiniz birçok seçenek de mevcuttur. Yardım almak, çoğu durumda, tek başınıza yapmaktan daha etkili bir yöntemdir. Topluluk içinde konuşma korkusunu aşmak için test edilmiş birçok müdahale vardır ve bunları uygulayan birçok profesyonel mevcuttur. Profesyonel yardıma ek olarak, Toastmasters gibi, korkutucu olmayan ve tarafsız bir ortamda, yeteneklerinizi geliştirmeye yardımcı olan gruplar da vardır. Birçok kişi bu gibi gruplara özellikle topluluk içinde konuşma korkusunu aşmak için katılır.
Sonuç olarak, eğer bir şey sizi korkutuyorsa ondan kaçınırsınız, eğer kaçınırsanız yeteri kadar pratik yapamazsınız, yeteri kadar pratik yapmadığınızda o işte kendinizi geliştiremezsiniz ve eğer kendinizi geliştiremezseniz korkmaya devam edersiniz. Bu korku döngüsü gittikçe gider. Fakat böyle olmak zorunda değil. Birçok mevcut seçenekle, topluluk içinde konuşma korkusunun döngüsünü kırıp kırmamak size kalmış.