Tam işlevsel kişinin temel özelliği, Carl Rogers’a göre en derin ve en içteki duygu ve arzularıyla temas halinde olan kişidir. Bu bireyler kendi duygularını anlar ve kendi içgüdülerine ve dürtülerine derin bir güven duyarlar. Koşulsuz olumlu saygı, tam işlevsel birey olmada önemli rol oynar. Rogers, insanların kendini gerçekleştirme eğilimine sahip olmalarını veya tam potansiyellerine ulaşma ihtiyacı duyduklarını, genellikle kendini gerçekleştirme olarak adlandırılan bir kavram olarak öne sürdü. Rogers, tam işlevsel bir kişinin sürekli olarak kendini gerçekleştirme yönünde çalışan bir birey olduğuna inanıyordu. Bu birey başkalarından koşulsuz olumlu saygı gördü, kendi çıkarına şart koşmaz, uygularını ifade edebilir ve yaşamın birçok deneyimine tamamen açıktır.
TAM İŞLEVSEL KİŞİNİN TANIMI
Peki tam olarak tam anlamıyla tam işlevsel kişi nedir? Temel özelliklerinden bazıları nelerdir?
Rogers, tam işlevsel kişi ‘varoluşsal yaşamı’ benimsemiş biri olduğunu öne sürdü. Başka bir deyişle, onlar anda tamamen yaşayabilirler. İç özgürlük duygusu yaşarlar ve yaratıcılık, heyecan ve zorlukları benimserler. “Böyle bir insan şimdiki zamanda, hemen yaşar. O anın duygularında ve tepkilerinde yaşayabilir. O geçmiş öğrenimlerinin yapısına bağlı değildir, ancak bunlar o anın deneyimi ile ilgili olduğu sürece, onun için mevcut bir kaynaktır. Rogers 1962’de yazdığı bir makalede, “hayatta bu anın varoluşsal yüzleşmesinde özgürce, sübjektif olarak yaşar…”
Diğerleri, tam işlevsel bireylerin esnek ve sürekli gelişen olduklarını öne sürdüler. Benlik kavramları sabit değildir ve sürekli yeni bilgi ve deneyimler alırlar. Tam işlevsel bireyler yeni deneyimlere açık olmakla kalmaz, o da bu deneyimlerden öğrendiklerine karşılık olarak değişebilir. Bu bireyler duygularıyla da temas halindedir ve bir insan olarak gelişmek ve tam potansiyellerine ulaşmak için bilinçli bir çaba gösterirler.
ÖZELLİKLERİ
Tam işlevsel insanlar, kendi duygularıyla uyum içinde olmalarına ve bireysel olarak büyüme gereksinimlerini benimsemelerine yardımcı olan belirli özelliklere ve karakterlere sahip olma eğilimindedir. Tam işlevsel kişinin temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Tecrübeye açıklık
- Savunuculuk eksikliği
- Deneyimleri doğru yorumlayabilme
- Esnek bir benlik kavramı ve deneyim yoluyla değişim yeteneği
- Kişinin deneyimlerine güvenme ve bu deneyimlere dayalı değerler oluşturma yeteneği
- Koşulsuz özsaygı
- Yeni deneyimlere açık olma eğilimi
- Deneyimleri çarpıtma veya reddetme ihtiyacı hissetmeme
- Geri bildirime açık ve gerçekçi değişiklikler yapmaya istekli olma
- Diğer insanlarla uyum içinde yaşama.
Rogers ayrıca danışan merkezli terapi olarak bilinen bir terapi şekli geliştirdi. Bu yaklaşımda terapistin hedefi, hastaya koşulsuz olumlu bir saygı göstermektir. Amaç, bireyin duygusal ve psikolojik olarak gelişebilmesi ve nihayetinde tamamen işleyen bir kişi haline gelebilmesidir.
TAM İŞLEVSEL KİŞİNİN İŞARETLERİ
Peki, tam işlevsel insanlar gerçekten neyi seviyor? Bu bireyler hangi özellikleri ifade edebilir?
Bu eğilimi sergileyen insanların gerçeklikle uyumlu bir öz imajı vardır. Güçlü yanlarını anlarlar, ancak zayıf yönleri olduğunu da kabul ederler. Kişisel güçlü yönlerini geliştirmeye devam etseler bile, büyümelerini ve yeni anlayış kazanmalarını sağlayacak zorlukları ve deneyimleri üstlenmeye çalışırlar. Bu bireyler mükemmel olmadıklarının farkındadırlar, ancak yine de kendilerinden mutlu ve memnundurlar. Bu memnuniyet tembellik göstermez, ancak bu bireyler her zaman mümkün olan en iyi benliklerini başarmaya çalışırlar.
VERYWELL’DEN BİR KELİME
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, tam işlevsel kişi kavramı, bir son üründen ziyade bir ideali temsil eder. Bu, belirli bir statüye ulaşmak ve daha sonra bir insan olarak gelişmemizle ilgili değildir. Bunun yerine, tam işlevsel birey kendini gerçekleştirme çabasıyla yaşam boyunca devam eden bir yolculuğu temsil eder.