Sosyal zekâya sahip olan bireyler diğerlerinin duygularını hissedebilir. Sosyal ortamlarda sezgisel olarak nasıl davranacaklarını bilirler ve özgüvenleri yüksektir.
Sosyal zekâ teorisi ilk olarak 1920’de Amerikalı bir psikolog olan Edward Thorndike tarafından ortaya çıkmıştır. Kendisi sosyal zekâyı şu şekilde tanımlamıştır;
“Sosyalzekâ erkekleri ve kadınları, erkek ve kız çocuklarını anlama ve yönetme, ilişkilerde daha akıllıca hareket etme yeteneğidir.” Hiç kimse toplumsal zekâ yeteneği ile doğmaz belki bu zekâyı zaman içerisinde bir dizi becerilerle kazanır.
Sosyal Zekanın Belirtileri
Sosyal olarak zekâsı yüksek olan bireyler diğerleri ile konuşma ve iletişimlerinde bazı temel özellikleri sergilerler.
• Etkili dinleme: Sosyal zekâya sahip bir kişi, sadece cevap vermek için dinlemez, bir kişinin ne söylediğine önem verir ve gerçekten dikkatle dinler.
• Konuşma Becerileri: Sosyal zekâya sahip olan kişiler hemen hemen herkesle bir tartışma yürütebilecek kadar yeteneklidirler. Bu konuşmalarda ince, yerinde, esprili ve samimidirler ve diyaloğun daha anlamlı olmasını sağlayan kişilerle ilgili ayrıntıları hatırlarlar.
• İtibar ve ün yönetimi: Sosyal zekâya sahip olan kişiler diğerlerinin üzerinde bıraktığı etkiyi göz önünde bulundururlar. Sosyal zekânın karmaşık unsurlarından biri olan itibar yönetiminde kişinin hem doğruluk hem de karşıyı etkileme arasındaki dengeyi koruması gerekmektedir.
• Tartışmamak: Sosyal zekâsı olan bir kişi sohbet ettiği şahsa konunun doğru veya yanlış olduğunu inandırmaya çalışmaz ve karşısındakini kötü hissetmesine neden olacak tartışmalar yapmamasının farkındadır. Diğerlerinin fikirlerini hemen reddetmezler hatta kendi ideallerine göre doğru olmayan düşünceleri de açık fikirli bir şekilde dinlerler.
Sosyal zekayı nasıl geliştirebilirsiniz?
Bazı insanlar hiçbir şekilde sosyal zekâyı farkında olmadan geliştirirken diğerleri onu geliştirmek için çaba harcamak zorundadırlar. Neyse ki, kişinin sosyal becerisini geliştirmek için elimizde belirli stratejiler var. Bu yöntemler sosyal zekânızı geliştirmeye yardımcı olabilir:
• Etrafınızda kimlerin (ve nelerin) olduğuna dikkat edin. Sosyal olarak zeki insanlar gözlemcidir ve etraflarındakilerden gelen ipuçlarına dikkat ederler. Hayatınızda birinin insanlarla ilişki konusunda güçlü olduğunu düşünüyorsanız, onların başkalarıyla nasıl etkileşeme girdiklerini gözlemleyin.
• Duygusal zekânızın üzerinde çalışın. Sosyal zekaya benzer olan duygusal zeka daha çok sizin kendi duygularınıza hakim olmak ve diğerleri ile empati kurmanızla ilgilidir. Duygusal zekâya sahip olmak bir duyguyu ne zaman yaşadığınızı fark etmeyi gerektirir, bu da diğerlerinin duygularını anlamada ve uygun şekilde davranmanıza yardımcı olacaktır. Duygusal olarak zeki bir kişi, sosyal bir ortamdayken hayal kırıklığı veya öfke gibi olumsuz duyguları tanıyarak kontrol altına alabilir.
• Kültürel farklılığa saygı duyun. Bunun da ötesinde kültürel farklılıkları araştırın ve anlayın. İnsani ilişkileri güçlü olan birçok insan becerilerinin çoğunu aile, arkadaş ve çevresindeki topluluktan öğrense de, sosyal açıdan zeki bir kişi kadar başkalarının yetiştirilme tarzlarına bağlı olarak farklı tepkiler ve geleneklerin olabileceğini göz önünde bulundurmayabilirler.
• Aktif dinleme alıştırmaları yapın. Sosyal zekânızı geliştirmek için iletişim becerileriniziz üzerinde çalışmalısınız ki bu da aktif dinlemeyi gerektirir. Başkalarının sözünü kesmeyin, cevap vermeden önce ne söylediğini düşünmek için vakit ayırın. Bu size onların gerçekten neyi kast ettiklerine dair ipuçları verir.
• Hayatınızdaki önemli insanları takdir edin. Sosyal açıdan zeki olan insanlar kendileri için anlamlı ve değerli olan insanlarla derin ilişkilere sahiptirler. Eşinizin, çocuklarınızın, arkadaşlarınızı ve size yakın olan insanların duygularına dikkat edin. Hayatınızdaki en yakın insanları görmezden gelirseniz, onlarla nasıl iletişim kuracağınıza dair ipuçlarını kaçırırsınız.
Sosyal zekâda ustalaşmak kolay değildir. Bununla birlikte, güçlü bir sosyal zekâya sahip olmak sizi daha zengin yapabilir ya da birkaç yeni arkadaşınızın olmasını sağlayabilir.
Sosyal durumları gözlemleyin. Ortamlarda diğerlerinin gerçekleştirdiği davranışlara dikkat edin ve önlemek istediğiniz hataları belirleyin. Ardından, girdiğiniz bir sonraki sosyal ortamda neyi farklı yapmak istediğinizi düşünün.
Becerilerinizi geliştirme konusunda aktif olun ve unutmayın, bazen başarısız olabilirsiniz. Başarılarınızdan ve başarısızlıklarınızdan ders alın.