Şizofreninin karakteristiği olan beş tip semptom vardır. Bunlar; sanrı, halüsinasyon, dağınık konuşma, dağınık davranış ve “negatif” olarak adlandırılan belirtilerdir. Bununla birlikte, şizofreni semptomları hem biçim hem de zorluk açısından kişiden kişiye önemli ölçüde değişir. Şizofreni belirtileri zamanla değişebilir.
Sanrı:
Bir kişinin, doğru olmadığına dair açık ve kesin kanıtlar olmasına rağmen sımsıkı bağlı kaldığı düşüncedir. Sanrılar, şizofrenide son derece yaygındır ve hastalığı olanların %90’ından fazlasında görülür. Çoğu zaman, bu sanrılar mantıksız veya tuhaf fikirler, fanteziler içerir.
Halüsinasyon:
Halüsinasyon, yalnızca zihninizde var olmalarına rağmen gerçek olarak algılanan sesler veya diğer duyumlardır. Halüsinasyonlar beş duyudan herhangi birini içerebilse de işitsel halüsinasyonlar (örn. sesler duyma) şizofrenide en yaygın olandır ve genellikle kendi içsel konuşmanızı bir dış kaynaktan geliyormuş gibi yanlış yorumladığınızda ortaya çıkar.
Çoğu zaman, sesler tanıdığınız birilerinin sesleridir ve genellikle eleştirel, kaba veya istismar edicidir. Görsel halüsinasyonlar da nispeten yaygındır ve tüm halüsinasyonlar yalnızken daha da kötüleşme eğilimindedir.
Dağınık konuşma
Şizofreni, bir düşünce silsilesine konsantre olma ve onu sürdürme konusunda sorun yaşamanıza neden olabilir ve dışarıdan konuşma biçiminizde kendini gösterir. Sorulara alakasız yanıtlar verebilir, bir cümleyle bir konuya başlayıp tamamen farklı bir yerde bitirebilir, tutarsız konuşabilir veya mantıksız şeyler söyleyebilirsiniz.
Dağınık davranış
Şizofreni, hedefe yönelik aktiviteyi bozarak kendinize bakma, işlerinizle ilgilenme ve başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğinizi bozar. Düzensiz davranış şu şekilde görünür:
Genel günlük işleyişte düşüş
Öngörülemeyen veya uygunsuz duygusal tepkiler
Tuhaf görünen ve amacı olmayan davranışlar
Dürtü kontrolünün olmaması
Negatif belirtiler (Normal davranışların olmaması)
Şizofreninin “negatif” olarak adlandırılan semptomları, sağlıklı bireylerde bulunan normal davranışların yokluğuna işaret eder. Örneğin:
Duyguları ifade etmekte eksiklik: Düz bir ses, göz teması eksikliği ve boş veya sınırlı yüz ifadeleri
İlgi veya coşku eksikliği: Motive olma ile ilgili sorunlar, öz bakım eksikliği.
Dünyaya ilgisizlik: Çevreyi fark edememe, sosyal geri çekilme
Konuşma zorlukları ve anormallikler: Bir sohbeti sürdürememe, sorulara kısa ve bazen alakasız cevaplar verme, tekdüze (sesini alçaltıp yükseltmeden) konuşma.
Kaynak: https://www.helpguide.org/articles/mental-disorders/schizophrenia-signs-and-symptoms.htm