Sinir krizi terimi klinik öneme sahip olmamakla birlikte, sıklıkla bu tür yoğun sıkıntı dönemleriyle ilişkili olan bazı semptomları vardır.
- Depresyon
- Aktivitelere ilgi eksikliği
- Düşük motivasyon
- Ruh halinde ani değişimler
- Fiziksel hastalık hissi
- Duygusuzluk/hissizlik
- Karın ağrısı
- Uyku güçlüğü çekme
- Anksiyete veya panik atak
- Odaklanmada zorluk
- Sosyal geri çekilme
Sinir krizi böyle belirsiz bir terim olduğundan, depresyondan anksiyeteye, şizofreniye kadar herhangi bir rahatsızlığı işaret edebilir. Genellikle bir kişinin sorunlarla başa çıkmada aşırı derecede zorlandığını ve günlük rutinini gerçekleştiremediğini ifade eder. Bu kişiler sosyalleşmeyi bırakmış olabilirler veya yemek yemek, yataktan çıkmak, duş almak gibi günlük kişisel bakım rutinlerini yönetemeyebilirler.
İnsanların bu süre zarfında yaşadığı belirtilerin düzeyi hafif veya çok daha şiddetli olabilir. Bazı kişiler kendilerine zarar vermeyi veya intiharı bile düşünebilirler.
Sebepler
Sinir krizi olarak adlandırılan duruma katkıda bulunabilecek bir dizi faktör var. En büyük etken genellikle altta yatan akıl sağlığıyla ilgili durumlardır. Günlük hayatın getirdiği stres de sinir krizine sebebiyet verebilir. Kimi durumlarda bu kronikleşmiş bir strestir ve zamanla, kişi artık başa çıkamayacak duruma gelene kadar üst üste yığılmış gibi görünür. Diğer durumlarda, kriz hali, çöküş semptomlarına yol açan akut bir yoğun sıkıntı dönemini tetikleyebilir.
Bir krize katkıda bulunabilecek bazı faktörler şunlardır:
- İş kaybı
- Boşanma
- Sevilen birinin ölümü
- Finansal problemler
- Akademik sorunlar veya baskılar
- İşle ilgili stres
- Taşınma
- Taciz
- Travma
Bazı insanlar bu tür mücadelelerle başa çıkabilirken, diğerleri aşırı stresle karşı karşıya kaldıklarında daha az direnç gösterebilir. Sorunlarla baş etmedeki yetersizlik, kişisel bakım eksikliği, sosyal çevreden destek görememe, kişiler arası ilişkilerde kopukluk, sorunlarla baş etmede başvurulan sağlıksız yöntemler ve tedavi edilmemiş akıl hastalıkları, insanların sinir krizi olarak adlandırdığı şeyin başlangıcına katkıda bulunabilir.
Tedavi
İnsanlar sinir krizi için tedavi arayışına başladığında, bunun nedeni genellikle acil müdahale gerektiren ciddi semptomlar yaşamalarıdır. Hastaneye yatış kısa süreli stabilizasyon için gerekebilir ve sonrasında da uzun süreli terapi ve gerekirse ilaç kullanılabilir.
Kullanılan tedavi tipi, hastalığın teşhisine bağlı olarak değişebilir. Kimi bireylere depresyon teşhisi, kimilerine anksiyete teşhisi, kimilerine ise başka bir psikiyatrik durum teşhisi konabilir.
Teşhise bağlı olarak, tedavi bireysel danışmanlık, grup terapisi, aile terapisi, bilişsel davranışçı terapi veya başka bir psikoterapi biçimini içerebilir. Antidepresanlar da dahil olmak üzere ilaçlar tek başlarına veya terapi ile birlikte reçete edilebilir.
Son olarak siz veya sevdiğiniz biri, sinir krizi olarak adlandırılan belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan korkmayın. Bir doktora veya akıl sağlığı uzmanına danışmak uygun tanı, destek ve tedaviye ulaşmanıza yardımcı olur.
Kaynak: https://www.verywellmind.com/what-is-a-nervous-breakdown-4172381