“Sinir krizi” terimi hakkında pek çok yanlış bilgi mevcuttur. Sinir krizi, çoğu zaman normal işleyişin aşırı stres tarafından bozulduğu durumları tanımlamada kullanılırken, terim gerçek bir psikiyatrik durum veya tıbbi tanı olarak kabul edilmez.
Bunun yerine sinir krizi, bir dizi farklı psikiyatrik durumu temsil etmek için tanımlanan semptomların genelini kapsayan ve günlük konuşma dilinde kullanılan bir ifadedir. Buradaki kritik özellik, bu semptomların yoğun olması ve bireyin günlük fonksiyonlarını çok zorlaştırmasıdır.
Sinir krizi nedir?
Psikiyatrist ve yazar Dr. Gail Saltz’ın “sinir krizi” terimi tasvirine göre;
“Sinir krizi, on yıllar önce depresyondan anksiyeteye ve psikoza kadar değişen belirtilerle, aşırı derecede bunalmış hissetmek, davranışsal tutumların ciddi şekilde bozulmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdi.”
Tıbbi literatürde bulunan ve özellikle 1960’lardan önce kullanılan terimin bazı tanımlayıcı anlamları şunlardır:
Günlük sorumlulukları yerine getirmemizi engelleyen veya işlev yeteneğimizi etkileyen akut sıkıntı hali.
Genellikle dış koşullara tepki olarak oluşan ve belirli bir zamanla sınırlı olan, stresin neden olduğu anksiyete ve depresyonun iç içe geçtiği bir hal.
Depresyondan tam psikoza kadar çeşitli durumlara atıfta bulunulabilen, halüsinasyon ve sanrıların ortaya çıkışıyla realitenin yok olduğu hal.
Zamanla, stres birikimi veya akut kriz sonucu gelişen durumlar.
Bugün bu terimin hiçbir klinik anlamı veya değeri yoktur. Genellikle insanların şiddetli sıkıntı belirtileri yaşadığı dönemleri tanımlamak için psikoloji ile ilgisi olmayan kişiler tarafından kullanılır. Ne yazık ki, bu terimin barındırdığı anlam, aşağılayıcı hatta yaftalayıcı bir şekilde insanların içinde bulunduğu duygusal kargaşayı reddeder.
Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Klinik Psikiyatri bölümünden Yardımcı Doçent Dr. Sean Luo da bu terimin genellikle basında psikiyatrik belirtilerin akut bir bölümünü belirtmek için kullanıldığını ifade ediyor ve “Ancak, bu tıbbi bir terim değil ve kesinlikle klinik olarak kanıtlanmış bir bulgu da değil” diye de ekliyor.
Kaynak: https://www.verywellmind.com/what-is-a-nervous-breakdown-4172381