Zihinsel dayanıklılık becerilerini geliştirmek için bir yol haritası.
Bilişsel esneklik: Dirençli insanlar, düşünme ve strese tepki verme konusunda esnek olma eğilimindedir. Bir durum korkutucu veya acı verici olsa bile durumumuzun gerçekliğini kabul etmek bilişsel esnekliğin önemli bir unsurudur. Kabul etme, son derece stresli durumları tolere etme yeteneğinin önemli bir bileşenidir. Kaçınma ve inkar ise insanlara geçici olarak yardımcı olabilecek, kendine ve amacına zarar veren en yaygın başa çıkma stratejileridir.
Acı çekerek büyüme: Dirençli insanlar genellikle başarısızlıkla karşılaşırlar ve bunu bir öğrenme, büyüme fırsatı olarak kullanırlar. Nietzsche’nin ünlü deyişinde ifade ettiği gibi “Sizi öldürmeyen şey sizi daha güçlü kılar.” Nassim Taleb ise bu durumu Antifragile kitabında “Antagonistimiz (bize karşı gelen kişi/muhalifimiz) yardımcımızdır” diye açıklar. Böylece herhangi bir duygusal acı deneyimi, gelecekteki herhangi bir acıyla başa çıkma yeteneğimizi güçlendirecek bir fırsat olarak görebiliriz ancak ıstırabımızı ilaçlar yardımı ile giderdiğimizde büyüme fırsatını kaçırırız.
Korkuya rağmen harekete geçmek: Cesaret, olumlu psikolojinin kişisel kısıtlamaların üstesinden gelmesine ve dolu dolu bir yaşam sürdürmesine olanak tanıyan önemli bir boyutudur. Cesaret, korku hissetmemeyle alakalı değildir. Cesaret, korkuya rağmen harekete geçmektir. Kişinin tahripkâr alışkanlıklarıyla yüzleşebilmesini sağlayan güçtür. Örneğin, bir bağımlının cesareti bağımlılığının üstesinden gelebilmeye çalışması, çocukken istismara uğramış bir kişinin cesareti ise psikolojik travmalarının üstesinden gelerek sevgi dolu ve üretken bir yetişkin olmak için çabalamasıdır.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/202005/the-8-key-elements-resilience