Pozitif psikoloji, bireylerin güçlü yönlerine ve davranışlarına odaklanarak sadece günlük yaşam mücadelesi vermenin ötesine geçer ve hayatlarını bir anlam ve amaç üzerine inşa etmelerine olanak verir. Pozitif psikoloji, patolojik psikolojiden farklıdır. Psikolojik hastalıklara odaklanmak yerine kişinin yaşamını nasıl daha mutlu ve dolu dolu geçirebileceğiyle ilgilenir.
Alanında öncü bir araştırmacı olan Christopher Peterson’a göre, pozitif psikoloji hareketi 3 ilke üzerine kurulmuştur: “Yaşamdaki iyilikler kötülükler kadar gerçektir. Problemlerin yokluğu hayatınızı daha iyi yapmaz. Ve son olarak iyi bir yaşam kendine has bir tanımlama gerektirir.
Pozitif psikoloji geçici mutluluğa değil, yaşamı anlamlandırmaya vurgu yapar. Pozitif psikolojinin manevi babası kabul edilen Martin Seligman, mutluluğa giden 3 yolu şöyle tanımlar; Zevk için yaşamak (Hollywood’un mutluluk anlayışı), İyi yaşamak (kişisel özelliklere ve yapılan işten keyif almaya odaklanan anlayış) ve Anlamlı yaşam (daha yüce bir amaca yönelik yaşam anlayışı).
Seligman, kaygısız bir insan olmanın büyük ölçüde genetiksel olduğunu ve Hedonia (hazcılık/ hazzı yaşamın tek amacı haline getiren anlayış) yerine Eudaimonia’ya (insanın amaç edinerek ve gerçekleştirerek gelişmesini isteyen anlayış) ulaşmak için çabalamamız gerektiğini söylüyor. Araştırmalar da gösteriyor ki iyi ve anlamlı bir yaşam sürdürmek insanların hayatlarından daha memnun olmalarını sağlıyor.
Peki Pozitif Psikoloji Bizi Daha Mutlu İnsanlar Yapabilir mi?
Pozitif psikoloji tarafından öngörülen kaliteli ve anlam dolu yaşama giden yolda kişinin güçlü yönlerini tanımlamak önemli bir adım olarak kabul edilir.
Ayrıca yaşamsal kalitenizi ilerletmek için kendi kendinize deneyebileceğiniz basit, pozitif psikoloji uygulamaları da mevcut. Örneğin, psikologlar tarafından da mutluluğu artırmanın bir yolu olarak kullanılan “minnettarlık egzersizi” bunlardan biridir. Adından da anlaşıldığı üzere her gün, kişinin minnettar olduğu üç şeyi yazmasını içeren basit bir uygulamadır.
Pozitif psikoloji mutluluk ve tatmin üzerine odaklansa da bu, insanların olumsuz duygularını bir kenara itmeleri gerektiği anlamına gelmez. Pozitif psikolojiye göre gerçekten gelişmek isteyen insanlar, kaçınılmaz olan sorunlara hayatlarında yer açar.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/basics/positive-psychology