Panik atak; aniden ortaya çıkan şiddetli korku veya kaygı dalgalanmalarıdır. Bunlar çok zorlayıcı dalgalanmalardır ve fiziksel ya da duygusal belirtileri vardır. Birden bire ortaya çıkan panik atak yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede doruk noktasına ulaşır. Yaşanan nöbet durumu genellikle 3-4 dakika sürse de nadiren 1 saati bulabilir. Aslında yaşanan bu durum daha geniş bir tanı grubu olan anksiyete bozuklukları içinde yer alan panik bozukluktur.
Panik atakta hakim duygu olan korku ortaya çıktığında kişi kendini tehlike altında hisseder. Bu durumda insan vücudu saldırmaya veya kaçmaya hazırdır. Hızlı solunum, refleks artışı ve aşırı terleme hayatta kalma mekanizmasını harekete geçirir. Nöbet geçiren kişi ölmekte olduğunu düşünür veya delirmiş gibi hissedebilir.
Tedavi edilmediğinde panik atak panik bozukluğuna ve diğer sorunlara neden olabilir. İlerleyen dönemde normal faaliyetlerinizi yapmanıza engel olabilirler.
Başlıca semptomlar nelerdir?
Panik atak nöbeti için açık bir neden olmayabilir. Rahatladığınızda veya uyuduğunuzda bile ortaya çıkabilirler. Bu durum başlı başına bir rahatsızlık değildir. Panik ataklarınız anksiyete, sosyal fobi veya depresyon gibi başka bir bozukluğun bir parçası olarak ortaya çıkabilir.
Panik atak kalp krizi ile benzerlik gösterse de yaşamsal bir tehlikesi yoktur. Bu arada yaşadığınız her korku ya da kaygı anı panik atak nöbeti değildir. Sadece aşırı derecede korkmuş olabilirsiniz.
Araştırmalara göre, panik atak durumunun yaşam boyu yaygınlığı, %1.5-3.5 olarak bulunmuştur. Panik atak daha sıklıkla genç erişkinlik döneminde başlar. Başlangıç yaşı daha çok 20’li yaşlar olmakla birlikte, yaşamın herhangi döneminde de başlayabilir. Panik bozukluğu kadınlarda, erkeklere göre yaklaşık iki kat sıklıkta görülmektedir.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?
Panik bozukluluğun tedavisinde en önemli faktör uzman kontrolüdür. Panik ataklar tedavi edilebilir ve ne kadar çabuk yardım istersiniz o kadar iyi olur. Tedaviyle, panik semptomlarını azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir ve yaşamınızın kontrolünü tekrar kazanabilirsiniz. Düzenli bir tedaviyle tamamen ortadan kalkabilecek olan panik atakta Tedavide 2 temel yaklaşımı yaklaşımı bulunmaktadır. İlaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi temel yöntemlerdir. Bununla birlikte hastanın da alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durması, stresten kaçması, fiziksel egzersizler ve nefes egzersizi yapması tedavi sürecine yardımcı olur.