Genellikle yanlış anlaşılan Obsesif-Kompulsif Bozukluk ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.
Püf Noktalar:
• Obsesif-Kompulsif bozukluk hakkında birçok söylenti ve yanlış bilgi vardır.
• Obsesif-Kompulsif bozukluk araya giren rahatsız edici düşünceler ve bu düşüncelerin kaygısını gidermeye çalışan tekrarlayan, ritüel alışkanlıkları içerir.
• Obsesif-Kompulsif bozukluk ile ilgili yanlış bilgilerden biri de bozukluğun mükemmeliyetçilikle eş anlamda kullanıldığıdır. Obsesif-Kompulsif bozukluğa sahip olan her bireyin çok temiz ve mikroplardan korktuğu sanılmaktadır.
Obsesif-Kompulsif bozukluğu kadar yanlış anlaşılan çok az sayıda psikolojik bozukluk vardır. Birçok insan için basit mükemmeliyetçi eğilimleri veya sabırlı bir kişilik tipini tanımlamak için sıklıkla günlük kullanılan bir argo kelimesi haline gelmiş durumdadır. Sosyal medya, kitap yığınları dengesiz kişilerin resimleri ile Obsesif-Kompulsif bozukluğu teşhis etmeye çalışanlar yanılgı içerisindeler. Obsesif-Kompulsif bozukluk çok gerçek ve çok ciddi bir bozukluktur.
Peki, gerçekten Obsesif-Kompulsif bozukluk nedir? Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı tarafından tanınan, araya giren, rahatsız edici düşüncelerle (bunlar saplantılardır) ve bu düşüncelerin kaygısını gidermeye çalışan tekrarlayan, törensel alışkanlıklarla mücadeleyi içerir. Bu ritüelistik davranış kalıpları kompulsiyonlardır. Obsesif-Kompulsif bozukluğa sahip olan bireyler her ikisine birden sahip olmamasına rağmen, çoğu kişide vardır ve tanım gereği, bu kısır düşünce ve davranış döngüleri yoğun sıkıntıya ve günlük yaşamda önemli aksamalara neden olur. Neyse ki etkili tedavi seçeneği bulunmaktadır.
Kültürümüzün “Obsesif-Kompulsif bozukluk” kelimesini nasıl kullandığı ile psikolojik bozukluğun gerçekte nasıl olduğu arasındaki büyük farklar hakkındabilgi edinmek için okumaya devam edin.
1. Söylenti: Obsesif-Kompulsif bozukluk, mükemmeliyetçi olduğunuz anlamına gelir.
Obsesif-Kompulsif bozukluğa sahip olan kişiler kendilerini kontrolden çıkmış, takıntı ve zorlamalar döngüsünde kaybolmuş, mükemmelliğin hiçbir yerde bulunamayacağını hissedebilirler. Bu her şeyi tam olarak doğru istemekle ilgili değil belki sürekli rahatsız eden bir kaşıntıyı umutsuzca girişimlerde bulunarak onunla mücadele etmekle ilgilidir.
2. Söylenti: Obsesif-Kompulsif bozukluk çok titiz olmak veya mikroplardan korkan birisi olmak anlamına gelir
Bazı Obsesif-Kompulsif bozukluğuna sahip olan kişilerin, kirlilik korkularını içeren belirli obsesyonları ve el yıkama ile ilgili zorlukları olsa da, genelinde bu sorun yoktur. Obsesif düşünceler, güneşin altında rahatsız edici herhangi bir şey hakkında olabilir ve bulaşma korkuları (COVID’den bu yana yükselişte olsa da) sadece bir alt türdür. Güvenli olmayan yaşam koşulları noktasına kadar eşya biriktiren birçok insan aslında Obsesif-Kompulsif semptomundan muzdariptir. (Biriktirme Bozukluğu ile yakından ilişkilidir.)
3. Söylenti: Obsesif-Kompulsif bozukluk sadece bir kişilik türüdür
Obsesif-Kompulsif Bozukluk, büyük üzüntü ve zorluklara neden olabilen gerçek bir psikolojik bozukluktur ve birçok farklı kişilikten insan bundan rahatsız olabilir. Karışıklığa neden olan şey Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu adını taşıyan bir kişilik bozukluğunun da olmasıdır, ancak bu insanların hiç obsesyon veya zorlukları olmayabilir.
4. Söylenti: Obsesif-Kompulsif bozukluk olan insanlar sadece dinlenmeye ihtiyaç duyarlar.
Obsesif-Kompulsif bozukluğuna sahip olan bir kişi kesinlikle anksiyete ile mücadele ediyordur.Ancak bu, saplantılı, üzücü düşünce döngülerinin hayatlarını ele geçirebileceği alışkanlık düşünce kalıplarından kaynaklanıyor.
5. Söylenti: Obsesif-Kompulsif bozukluğun bir tedavisi yoktur.
Bu da diğer söylentiler gibi yanlış bir bilgidir. Obsesif-Kompulsif Bozukluk söz konusu olduğunda, ciddi vakalarda bile hoş görülü ve umutlu olmak için pek çok neden vardır. ERP (Maruz kalma ve Tepki Önleme) gibi belirli bilişsel davranışçı terapi türleri çok yararlı olmuştur. SSRI antidepresanları dahil olmak üzere çeşitli ilaçlarda Obsesif-Kompulsif bozukluğun tedavisinde ilerleme kaydedilmiştir. Obsesif-Kompulsif bozukluğa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen sessiz kalmayın ve en kısa sürede bir ruh sağlığı uzmanından randevu alın. Unutmayın siz yalnız değilsiniz.