Sosyal ve gelişim psikolojisinde yapılan çok sayıda çalışma, empatinin, insan türünün hayatta kalmasının bağlı olduğu sosyal davranışları destekleyen bir adaptasyon olduğunu göstermektedir.
Araştırmalar empatinin birçok sosyal ve psikolojik fayda sunduğunu öne sürüyor.
Empati alan kişi daha anlaşılmış, daha az yalnız ve dolayısıyla daha az savunmasız hisseder. Daha sakin olunca da çözüm bulmak için kaynaklarını daha iyi harekete geçirebilecektir. Kaygı düzeyi de azalacaktır.
Empatiyi ifade eden kişi, kendini yararlı ve değerli hisseder. Öz saygısı ve kendine güven düzeyi artar. Kişi, başkalarıyla güven ilişkisi kurabilir ve ilişkileri daha samimi ve özgün olur.
İnsanların düşüncelerinin aksine, başkalarının olumsuz duygularını anlamak kaygıyı arttırmaz, azaltır. Eşinizin neden üzüldüğünü anlarsanız, daha iyi yardım edebilecek ve güçlenebileceksiniz. Bu aktif olma hissi huzurlu hissetmenizi sağlar. Eşinize ne olduğunu anlamadığınızda durumdan bunalmış hissedersiniz.
Diğer kişinin duygularını anlamak, ilişkide saldırgan davranma riskini azaltır.
Eğer olayları eşinizin bakış açısında görmeyi başarabilirseniz, kendisini anlaşılmış hisseder ve böylece kendini sizin yerinize koyma ve dengeli bir ilişki için gerekli tavizleri verme konularında daha iyi olacaktır.
Daha empatik olmayı öğrenebilir miyiz?
Başkalarının duygularını hissetmek, eylemlerimizden sorumlu olduğumuzu ve başkalarının duygularına saygılı olmamız gerektiğini hatırlamamıza yardımcı olur. Devam eden bir süreçte çabalarız ve ilişkilerimizi geliştirmek için “kendini başkasının yerine koymayı” öğrenmek için asla geç değildir.
Empatinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı adımlar şunlardır:
Karşınızdaki kişinin hareketleri, duruşlarını, ifadelerini, kelimelerini, görünüşünü gözlemleyin.
Kişiye, referans çerçevesine ve ne olduklarına odaklanın.
Referans çerçevenizi, değerlerinizi ve hikayenizi bir kenara bırakın.
Diğerinin duygularını yargılamayın. Eleştirici benliğinizi durdurmaya çalışın. Diğeri tarafından ifade edilen duyguları sorgulamayın ve duygularının geçerli ve gerçek olduğu fikrinden yola çıkın.
İçsel tepkilerinize, duygularınıza, fiziksel tepkilerinize ve düşüncelerinize dikkat edin.
Duygularınızı yazın.
Kaynak: https://welldoing.org/article/three-different-types-empathy