Kötü hissettiğiniz zamanlarda ufak nezaket davranışları neşenizi arttırabilir.
- Araştırmaya göre, mutluluğu arttırmanın en hızlı yollarından biri nezaket davranışlarında bulunmaktır.
- İnsanlar diğer insanlara para harcadıklarında daha mutlu hissetmeye eğilimlidirler. Gönüllü iş yapanlar hayattan çok daha fazla tatmin olurlar ve depresyon oranları çok daha düşüktür. Ayrıca bazı çalışmalara göre diğer insanlara bir şeyler vermek beynimizin ödül merkezini harekete geçirir.
- Nezaket davranışlarından bazıları; gönüllülük faaliyetleri, hayır kurumlarına bağış yapmak ya da insanlara daha mutlu bir insanın davranacağı şekilde davranmak olabilir.
“El ile gelen düğün bayram” diye bir söz vardır. Birlikte olunca zorluklar daha katlanılabilir olur. Fakat araştırmalara göre zorluklar aynı zamanda birlikleri meydana getirir. Mutsuz insanların yanında olunca biz de mutsuz oluruz. Eğer bunu bilmiyorduysanız muhtemelen pandemi sayesinde öğrenmiş oldunuz.
Ama iyi haber şu ki bu durum tersine de işliyor. Yani mutlu insanların yanında bulunmak bizi mutlu ediyor. Peki her gün etkileşim kurduğumuz insanların mutlu olduğundan nasıl emin olacağız? Bu aslından zannettiğinizden daha kolay.
Kendinizi ve Diğerlerini Neşelendirmenin Kolay Bir Yolu
Araştırmalara göre, mutluluğunuzu arttırmanın en hızlı yollarından biri diğer insanlara karşı nezaket davranışlarında bulunmaktır. Öyle görünüyor ki çocuklar bu gerçeği sezgisel olarak biliyor. ABD, Çin ve Hollanda’da yapılan çalışmalara göre; çocuklar, diğer insanlara iyi davrandıklarında, kendilerine iyi davranıldığında hissettiklerinden daha mutlu hissediyorlar.
Bu sadece çocuklar için geçerli değil. Yetişkinler de toplumsal aktivitelere katıldığında daha mutlu hissediyor. Örneğin; temsili örnek kullanılan bir çalışmaya göre, insanlar yardım ve bağış dolu bir ayı ne kadar çok insanla birlikte geçirirse mutlulukları o kadar artıyor. Aksini düşünüyor olabilirsiniz ama insanların bir ay boyunca kendilerine ayırdıkları zamanın mutluluklarına bir etkisi yok.
Peki ya bağışlayacak paranız yoksa? Endişelenmeyin, zaman da oldukça etkilidir. Araştırmaya göre insanlar zamanlarını diğer insanların hizmetine sunduğunda daha mutlu hissediyor. Örneğin; 17 adet uzun vadeli çalışmadan oluşan ve 74 bin insanın gözlemlendiği bir incelemeye göre gönüllülük faaliyetlerinde bulunan insanların bulunmayanlara göre kayda değer oranda daha az depresyona girdiği gözlemlendi. 130’dan fazla ülkede yapılan bu araştırma, ülkelerin zengin veya yoksul olmasından bağımsız olarak aynı sonucu verdi.