İnsanlar sabahları vücutlarının çalışması için kahveye ihtiyacı olduğu hakkında şaka yapabilirler, ancak oldukça ciddi bir şekilde kafein bir ilaçtır. Kafein çoğunlukla kahve, çay, alkolsüz içeceklerde ve daha küçük dozlarda da çikolata aracılığıyla tüketilir. Bu gıdalarla bir aşk ilişkimiz olsa da son zamanlarda kafein hakkında kafalar epeyce karışık. Kafein bizim için yararlı mı zararlı mı?
Hem kafein hem de stres kortizol (stres hormonu) seviyesini yükseltebildiğinden, yüksek miktarda kafein (veya stres), kortizol yükselmesinin neden olduğu sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek düzeyde kafein alırsanız, modunuz hızla yükselir ve sonra aniden düşer, tekrar yükselmesi için daha fazla kafeine ihtiyaç duyarsınız. Bu da uykunuzun kaçmasına, sağlığınızın etkilenmesine ve daha stresli hissetmenize neden olabilir.
Bununla birlikte, az ile orta miktarlarda kafein ruh halinizi yükseltebilir ve size destek verebilir.
Olumlu ve olumsuz olası sağlık sonuçlarıyla, kafeini kontrollü dozlarda tükettiğiniz sürece arkadaşınız olabilir.
Çok Fazla Almayın: Günde dört fincan veya daha fazla kahve içme sonucunda oluşan yüksek kafein seviyesine bağlı sağlık ve fiziksel bağımlılık riski nedeniyle, kafein alımınızı sınırlamak akıllıca olacaktır. (Yoksunluk belirtileri; içme isteği, baş ağrısı, yorgunluk ve kas ağrılarını içerir.)
Saat 14: 00’den Sonra Kafein Almayın: Uyku, fiziksel işlevlerin doğru bir şekilde yerine getirilmesi için önemlidir. Kafein sisteminizde sekiz saat veya daha uzun süre kalabileceğinden, uyku düzeninizin bozulmaması için kafein alımınızı günün ilk bölümüne indirmeli veya sınırlandırmalısınız.
Fiziksel Aktivite ile Kafeinin Keyfini Çıkarın: Kafein en iyi egzersizden önce sindirilir. Bu şekilde performansınız artar ve egzersizin stres yönetimine etkisi sebebiyle gün boyunca sağlıklı kalmanızı ve daha az stresli hissetmenizi sağlayabilir.
Kaynak: https://www.verywellmind.com/caffeine-stress-and-your-health-3145078