Aile üyeleri birbirlerinin başarısını nasıl pekiştirebilir?
Anahtar Noktalar
- Aileler evlatlarına güvenince onlar da kendine güvenmeyi öğrenecektir.
- Tutarlılık, çocuklarınızla barış içinde bir arada yaşamanız için temel bir bileşendir.
- Aktif bir dinleme tekniği kullanmak, aile içinde iletişimi kolaylaştırmanın iyi bir yolu olabilir.
Gençleri yetiştirmek, hayatın harika yolculuklarından biri olabilir.
Çocuğunuzun yeteneklerine inanın
Gençler kendilerine tavsiye edilmeyen eylemleri üstlenerek neleri bildiklerine çok odaklanmazlar çünkü beyinleri 25 yaşlarına kadar bir gelişim sürecindedir. Bu süreci telafi etmek için gençlere kendilerini keşif etmek ve bildiklerinin farkına varmak için dikkatli bir şekilde gerekli zaman ve fırsatlar sağlanmalıdır.
Ebeveynler olarak, çocuklarınıza kendi yaşamdaki sorunlarının birçoğunun yanıtını bildiklerini ve dikkatlerini topladıkları takdirde bu cevaplara ulaşabileceklerini hatırlatın. Ebeveynler çocuklarına inandığında, çocuklar da kendilerine inanmayı öğrenirler.
Pozitif olun
Olumlu bir tutum, hayatta başarılı olmanın anahtarlarından biridir. Çocuklarınızla olumlu bit tutumla konuşmak önemlidir çünkü kendilerine söylenenleri içselleştirirler. Çocuklarınızın bir aktivitede başarısız olduklarını söylediğinizde, çocuklar bu sözleri kabul edebilir ve özellikle de iyi yapmaya çalıştıklarını hissettiklerinde daha iyisini yapamayacakları sonucuna varabilirler. Öte yandan, daha iyisini yapabileceklerini söylediğinizde hem siz hem de çocuklarınız bunun nasıl gerçekleştirebileceğiniz konusunda kendinize sorular sormaya başlayabilirsiniz.
İyi niyetli olun
İyi niyet, hayatta başarılı olmanın bir başka anahtarıdır. Çocuğunuza iyi niyetli yaklaşırsanız, onlar kendi güçlerinin farkına varacaklardır.
Çocuklarınızın gelişmesi gerektiğinde, niyetleri hakkında onlarla konuşmak çok yardımcı olabilir. Gelişmeye ve daha iyi olmaya niyetleri yoksa, konuşmanızı yargılayıcı olmayacak şekilde onlara düşüncelerinin tekrar gözden geçirmelerini isteyebilirsiniz. İyileştirme arzusunu belirttiklerinde, konuşmada bir gelişmenin nasıl olabileceğine ilişkin beyin fırtınasına geçebilirsiniz.
Tutarlı olun
Tutarlılık, çocuklarınızla barış içinde bir arada yaşamanız için temel bir bileşendir. Örneğin, ebeveynlerin çocuklarından farklı beklentileri olduğunda, çocuklar daha hoşgörülü olan tarafa geçme eğiliminde olacaklardır. Bu da genellikle anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Kendinizi Rahatlatın
Bazı ebeveynler, tüm çaba ve odaklarını çocuklarına, işlerine ve evlerine harcarken, kendilerine bakmak için zaman ayırmazlar. Tüm bu önemli sorumlulukların yerine getirilmesi övgüye değer olsa da, kendi ihtiyaçlarınızı karşılayamamak ters yöne itebilir. Örneğin, fiziksel veya zihinsel sağlığınızı ihmal ederseniz, çocuklarınıza bakma yeteneğinizi etkileyecek hastalıklara daha yatkın hale gelebilirsiniz.
Kendilerine zaman ayırma, kitap okuma, müzik dinleme, yürüyüş yapma veya uzun süreli duş alarak ebeveynler kendilerini rahatlatabilirler.
Aktif bir dinleyici olun
Ne ebeveynler ne de gençler genellikle birbirlerini iyi dinlerler, çünkü kısmen tüm taraflar ne söyleyeceklerini veya yapacaklarını en iyi kendilerinin bildiklerini düşünürler. Aileleri, iletişimi kolaylaştırmanın bir yolu olarak aktif dinleme yöntemini kullanmaya teşvik ediyorum. Bu yöntemle birinci kişi konuşmayı bitirdiğinde, ikinci kişinin birinci kişinin söylediklerini tekrar etmesi gerekir. İlk kişi daha sonra ya doğru duyulduğunu onaylar ya da bakış açısını tekrar açıklar. Aktif dinleme, herkesin anlaşıldığını ve duyulduğunu hissetmesine yardımcı olur. Çok fazla öfke ve kalp rahatsızlıklarından kaçınmaya da yardımcı olmaktadır.
Şükür etme davranışını edinin
Sahip olduklarımıza şükretmeyi öğrendiğimizde daha mutlu hissedebiliriz. Aile üyenizin davranışlarında neyin yanlış olduğuna odaklanmak yerine, ev, giysi ve yemek gibi doğal kabul edebileceğiniz tüm nimetleri düşünün. Çocuğunuzun bilgi ve deneyiminin, eksikliklerini belirtmek yerine zorlukları çözmeye yardımcı olabileceğine şükredin. Şükür etme duygusuna sahip olduğunuzda iyi bir ruh haline kavuşursunuz, böylece zorlukları üstesinden gelmek daha kolay hale gelebilir.
Büyük bir şeye inanın
Bir perspektife sahip olmak bu sınır içinde kalmak, birbirimizle iletişimimiz dahil olmak üzere, yaşamdaki zorluklarla daha iyi başa çıkmamıza yardımcı olur.
Bakış açısını korumanın bir yolu, kendinize bir sorunun bir ay veya bir yıl sonra önemli olup olmayacağını sormaktır. Değilse, çözmek için çalışmak gereksiz olabilir.