İç ortam havası, dış ortam havasından çok daha kötüdür. İşçilerin yaşadığı birçok sağlık belirtisine iç mekan hava kirliliği neden olur, bu yüzden ticari binanızın içindeki havayı temiz ve güvenli tutmak esastır. Bu sadece çalışanlarınız arasında konforu artırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığını da korur.
İç ortam hava kalitesi (IAQ) nedir?
İç mekan hava kalitesi, bir bina veya tesis içindeki havanın bir kişinin sağlığını, konforunu ve çalışma yeteneğini nasıl etkilediğini açıklar. Bu, işletmeler, çalışanlar ve kiralama yöneticileri için büyük bir endişe kaynağıdır, çünkü iç mekan havası çalışanların refahı ve verimliliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından yapılan birkaç çalışma, iç mekan hava kirliliğini önemli bir sorun olarak gördü. Ticari binaların çoğunda ciddi sorunlar olmasa da, en bakımlı binalarda bile kötü iç hava bölümleri olabilir.
EPA’ya göre, düşük iç mekan hava kalitesi, üretkenlik sorunlarına ve çalışanlar arasında artan devamsızlığa neden olabilir. Tüm bu sağlık sonuçlarının, tıbbi bakım ve verimlilik kaybı nedeniyle hükümetin her yıl milyarlarca dolara mal olduğu tahmin edilmektedir.
Kötü iç hava kalitesine ne sebep olur?
İç mekan hava kirliliği, ticari ve kurumsal binalarda belki de en az önem verilen sağlık sorunlarından biridir. Ve nedenini görmek zor değil. Ağır hava kirlendiğinde açık hava kolayca fark edilebilir (koyu duman, toksik koku ve acı tat). Ancak iç mekan havası farklıdır. Klima tarafından üflenen serin ve rahatlatıcı havanın ve oda spreylerinin sakinleştirici kokusunun arkasına saklanır. İnsanlar görmediği için var olduğu gerçeğini reddetmek kolaydır.
Peki iç mekan havasını kirleten nedir?
Evlerde ve ticari tesislerde yaygın olarak bulunan yüzlerce hava kirleticisi vardır. En yaygın (ve zararlı) arasında tütün dumanı, toz, küf ve küf, kimyasal kirleticiler ve uçucu organik bileşikler bulunur.
Sigara içmek
Siz veya çalışanlarınız binanın içinde sigara içmeseniz bile, sigara dumanı sigara içen kişinin cildine ve kıyafetlerine sızabilir. Bu yüzden sigara içen bir kişi ofise girdiğinde hemen koklayabilirsin. Sigara dumanı, çoğu toksik ve solunum sistemine zararlı olan 4000’den fazla kimyasal bileşik içerir.
Toz
Toz ve akarlar gibi diğer çevresel kirleticiler iç mekan hava kirliliğine katkıda bulunur. Yeterli havalandırma olmadan, bu küçük kirleticiler ofisinizde kolayca dolaşabilir ve bazı insanlarda alerji semptomlarını tetikleyebilir.
Kalıp ve küf
Dış hava sıcaklığı düştüğünde ve iç mekan havası ısıtıldığında, pencerelerin etrafında nem oluşabilir ve bu da rutubete neden olabilir. İç mekan havasındaki yüksek nem içeriği, küf ve küfün gelişmesi için mükemmel bir ortam sağlar. Ayrıca, ofiste su hasarı sorunlarınız varsa, küf ve küfün de var olma olasılığı çok yüksektir.
Kimyasal kirleticiler
İnşaat malzemeleri, ofis ekipmanları; mobilya, duvar ve zemin kaplamaları, döşemeler ve işyerinizdeki ticari olarak üretilen hemen hemen her ürün kimyasal kirleticiler yayar. Bunlar arasında polikromlanmış bifenil (PBB), poliklorlanmış bifenil (PCB), poliüretan, formaldehit ve uçucu organik bileşikler bulunur.
Olası iç hava kalitesi sorunları nasıl tespit edilir?
Özellikle ticari tesislerde iç mekan hava kirliliğinin nedenlerini belirlemek zor olabilir. Çoğu zaman, tesis yöneticileri bunu ancak insanlar IAQ tarafından tetiklenen semptomlar yaşamaya başladığında fark edecektir.
Olası iç hava kalitesi sorunlarını tespit etmek için alınan yaklaşımlar kuruluşlar arasında farklılık gösterir, ancak normal olarak aşağıdaki adımları içerir:
- Havalandırma sisteminin yeterli miktarda dış havanın içeriye alınıp alınmadığını ve bölgeye düzgün bir şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını ve filtreleme sistemlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edilmesi
- Termal konfor, gürültü, ergonomi, zayıf aydınlatma vb. gibi semptomların olası tetikleyicilerini ortadan kaldırmak.
- Hava kirleticilerinin (küf, asbest, karbon monoksit, diğer kimyasallar ve toksik gazlar) varlığının test edilmesi. Bu, hava test kitleri kullanılarak yapılabilir. Daha sonra numuneler analiz için laboratuara gönderilir.
İşyerinizdeki İç Hava Kalitesini Nasıl Geliştiriyorsunuz?
1- İşyerinizi temiz tutun
Temiz bir işyeri, havada yayılabilecek daha düşük seviyelerde küf, toz, alerjen ve kirletici maddelere sahiptir. Havaya sert kimyasal bileşikler yaymayan çevre dostu temizlik ürünleri kullanmayı düşünün.
2- Hava temizleme cihazlarını kullanın
Hava yıkayıcılar, nem gidericiler ve hava temizleyicileri gibi ticari sınıf ekipmanlara sahip olmak, IAQ’nuzu iyi seviyelerde tutmanın ve profesyonelleri işe alma ihtiyacını önlemenin harika bir yoludur.
3- HVAC filtrelerini düzenli olarak değiştirin
HVAC sistemleri düzenli olarak temizlenmelidir. Toz ve diğer hava kirleticilerinin iç mekan havasına geri dönmesini önlemek için filtreleri zaman zaman değiştirdiğinizden emin olun. Tıkalı filtreler hava akışını kesintiye uğratabilir ve kapalı alanlarda kirleticilerin birikmesini hızlandırabilir.
4- Doğru havalandırmayı gözlemleyin
Mümkün olduğunda, HVAC sisteminizi çevirin ve bina dışına hava girmesini sağlamak için pencereleri açın. Havalandırma deliklerini açık tuttuğunuzdan emin olun. Mobilyaları, saklama kutularını, sandalyeleri veya dolapları ön hava menfezlerine yerleştirmek, hava dolaşımını bozarak işyerinizin tıkalı hissetmesine neden olur. İç mekan bitkileri de ofisinize mükemmel bir ektir. Sadece gözleri canlandırmakla kalmaz, aynı zamanda karbondioksiti emerek ve havaya oksijen salarak iç mekan hava kalitenizi artırmanıza da yardımcı olabilirler.
5- Düzenli hava testleri yapın
Bir iç mekan hava testi yapmak, IAQ iyileştirme planınızı daha yönlendirilmiş ve verimli hale getirmek için doğru bilgileri ve içgörüyü sağlayacaktır. Hava kalitesi testleri nem seviyelerini, hava akışını, havalandırmayı, küf oluşumunu, kokuları ve su hasarını kontrol etmeyi içerir.
Sonuç:
İç mekan hava kalitesi, personelinizin ve çalışanlarınızın genel sağlığını ve refahını doğrudan etkilediği için işyerinizdeki en önemli endişelerden biri olmalıdır. Zayıf IAQ, solunum yolu hastalıklarından enfeksiyonlara kadar birçok sağlık sorunu riskini artırabilir. Hatta zihinsel sağlığınızı tehlikeye atabilir.
İç mekan hava kalitesini artırmak için iki seçeneğiniz vardır. Profesyonelleri işe alabilir veya her şeyi kendiniz yapabilirsiniz. Hangisini seçeceğiniz size kalmış.
İş yerinizde IAQ’yu tanıtmak için yapabileceğiniz şeyler olduğunu bilin. Bunlar yerinizi temiz tutmak, HVAC sisteminizi korumak, filtreleri düzenli olarak değiştirmek ve düzenli hava testleri yapmaktır.