Denge yaşamın anahtarıdır! Dengeden kastım; aşırı dolmuş veya bunalmış hissetmeden işimize gerektiği kadar alaka gösterirken bir yandan da kişisel yaşantımıza bir amaç ve değer katacak olan ilginç ve ilham verici hobiler edinmektir. Rahatlamak için kendimize zaman ayırdığımızdan emin olarak gelişmemizi ve kendimize daha fazla güvenmemizi sağlayacak yardımcı aktivitelere katılmak da dengeli bir yaşam için gereklidir.
Danışanlarımın benden, bilişsel davranış terapisi ve iş yeri stresiyle ilgili yardım aldığı bazı sorunlar şunlardır;
1. Mesai saatleri dışında iş maillerini kontrol etme
İş yeri stresine katkıda bulunan şeylere iyi bir örnek, iş maillerini kontrol etmek veya mesai saatleri dışında iş aramalarını cevaplamaktır.
Bu bizi tamamen dinlenmekten ver ertesi gün işe tazelenmiş olarak gitmekten alıkoyar. Zamanla bu şekilde yaşamaya alışabilir, sağlığınız üzerindeki etkilerine duyarsızlaşabilirsiniz fakat biriken bu stres ileride anksiyete ve depresyona sebep olabilir.
2. Çalışma arkadaşları ile sosyalleşme
Bu gizli bir sınır belirleme sorunudur. İşten sonra kahve içmeye gitmek ve özel günlerde birlikte dışarıya çıkmak eğlenceli olabilir. Burada anlatılmak istenen kesinlikle meslektaşlarınızla sosyalleşmekten kaçınmanız değil. Ama her hafta rutin bir şekilde patronunuz ve meslektaşlarınızla birlikte dışarıya çıkmak rahatlamak için en iyi yol olmayabilir. Çünkü arkadaşlarınızla birlikteyken, ne söyleyeceğiniz hakkında meslektaşlarınız, üstleriniz ve müşterilerinizle birlikte olduğunuzdaki gibi düşünmek zorunda kalmazsınız.
Meslektaşlarınızla etkileşime girerken tamamen rahat, tamamen kendiniz veya dürüst olamazsınız. Bu durum tedavi ettiğim birçok danışanımın iş yerinde yaşadığı stres, anksiyete ve depresyona katkıda bulundu.
3. İş dışı kişisel ilgi alanları ve aktivitelere vakit ayırmama
Danışanlarımın çoğu, çalışma hayatlarının dışında sık sık kayıp ve kopuk hissettiklerini ifade eder. Daha fazla spor yapmak veya sanat dallarıyla ilgilenmek istediklerini ama bunun için yeterli enerji ya da vakitlerinin olmadığını hissettiklerini söylerler.
Adrenalin, kafein, nikotin vb. ile doldurulmaya çalışılan bu tükenme döngüsünün, iş kaynaklı stresin yanı sıra kaygı bozukluğu ve depresyon riski çok daha fazladır. Boş zamanlarınızın kalitesi gittikçe düşer ve beslenme ile uyuma haricinde bir aktivite için yeterli enerjiniz ve motivasyonunuz kalmaz.
Birçok insan iş kaynaklı anksiyete ve depresyon tanısını reddeder. Unutmayın ki iş yerinize sadece daha büyük bir sistemde çark olmak, geçiminizi sağlamak ve hayatta kalmaya çalışmak için girmediniz, tanınızı kabul etmek sağlıklı bir şekilde yaşamanız için önemlidir.
İşte iş yeri kaynaklı stressin semptomları ve mental sağlığımız üzerindeki sonuçları:
Uyku sorunları
Kötü beslenme
Mide sorunları
Dinlenmiş hissedememek
Konsantrasyon güçlüğü çekme
Bunalma hissi
Öfke
Kaygı
Panik
Tükenme
Depresyon
İletişim problemleri
Alkol ve zararlı madde kullanımı
Yargı bozukluğu
Bu döngü çok uzun sürer ve kontrolden çıkarsa, panik atak ve ruhsal çöküntü gibi psikolojik rahatsızlıklara ayrıca huzursuz bağırsak sendromu, migren ve uyku bozukluğu gibi fizyolojik semptomlara yol açabilir.
Bununla birlikte, endişeler ve sorunlar ortaya çıktıkça paylaşarak ve mümkünse bir uzmana danışarak kolayca önlenebilir.
Kaynak: https://welldoing.org/article/3-things-contribute-workplace-stress