İmposter Sendromu Nedir?
İmposter sendromu ile mücadele eden insanlar, başarılarını hak etmediklerine inanırlar. Bu insanlar, başkalarının sandığı kadar yetenekli veya zeki olmadıklarını ve yakında insanların kendileri hakkındaki gerçeği keşfedeceklerini düşünürler. İmposter sendromu olanlar genellikle başarılıdır, yüksek makamlara sahiptirler veya çok sayıda akademik dereceleri olabilir.
Peki bu insanlar başarılarına dair bol miktarda kanıt olmasına rağmen neden sahtekar gibi hissederler? Çünkü yeteneklerini ve çabalarını kabul etmek yerine, başarılarını genellikle şans ve sürekli olmayan çaba gibi geçici nedenlerle ilişkilendirirler.
Bu eğilim ilk olarak 1970’lerde başarılı olan kadınlarda keşfedildi. İmposter sendromu kadınlar arasında daha yaygın olmakla birlikte, erkekler de bu düşünce yapısına yatkındır. İster akademik başarı ister kariyer başarısı alanları olsun, kişi baskı ve kişisel beklentileri hissedebilir.
İmposter sendromu aynı zamanda insanların yüzde 100’üyle en iyi performans göstermeleri için baskı hissettikleri ve bunu yapmadıklarında kendilerini yetersiz ve endişeli hissettikleri mükemmeliyetçilikle de ilgilidir. Böyle bir durumda zor olsa da insanların mükemmelliği görme biçimlerini değiştirmelerinde fayda vardır. Özellikle de sağlıkları için bir bedeli varsa.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/basics/imposter-syndrome