Ne güzel diyor Emel Sayın şarkısında:
“Bu dünyada sevgi büyük ihtiyaç
Herkes sevmeye, sevilmeye muhtaç”
Sevmek ve sevilmek birbirini tamamlayan dünyadaki en güzel duyguların başında gelir. Fakat bir ilişkide sevilmek için fazla mücadele etmek gerekiyorsa ve bu ilişki sizi fazlasıyla yıpratmasına rağmen ilişkinin doğru biçimde ilerlediğini düşünüyorsanız; bu yazı tam size göre. Acaba toksik bir ilişkinin içinde olabilir misiniz?
Toksik ilişki bireylerin hayatında sıklıkla karşılaştığı ilişki türlerinden biridir. Bazen flört döneminde bazen evlilikte bazense boşanma aşamasında olan çiftlerde kendini gösterir. Toksik ilişkiler bireylerin birbirlerini yordukları, ne uzak ne yakın olabildikleri, sorunlarını konuşarak çözemedikleri ilişkilere denilir. Bu ilişkiler partnerleri duygusal ve zihinsel anlamda yıpratmakla birlikte yaşadıkları problemlere çözüm bulmakta da zorluk yaşatır. Çiftler, bir yandan yıpranmaya devam eder bir yandan da ilişkiyi yaşamaya devam ederler.
Bu sağlıksız ilişkinin farkına varabilmek ve sağlıklı bir ilişkiye dönüştürmek için de partnerlerin toksik ilişki içinde olduklarını fark etmeleri ilk adımdır. Toksik ilişkinin en büyük özelliklerinden birisi bireylerin birbirlerine saygı duymaması, birbirlerini önemsiz görmesi ve birbirlerine alan tanımamasıdır. Böyle bir ilişki içinde olanlar için bu ilişkiyi yürütmek yerine bu ilişkiyi sağlıklı bir ilişki haline getirmek en güzel yöntem olacaktır.
Peki nedir toksik ilişkiden kurtulmanın yolları:
1. Birbirinizi tanıyın:
İkili ilişkilerde en önemli olan partnerlerin ilk önce kendilerini sonra da birbirlerini tanıyabilmelidir. Partner kendisini tanıyamayınca, davranışlarını kontrol edemeyince ilişki zedelenmekte ve toksik bir ilişkiye dönüşmektedir. Bu yüzden birey ilk olarak kendisini tanımalı ve sonrasında partnerini tanıyarak ilişkide olası olumsuzlukları göz ardı edebilmeli ve sağlıklı bir ilişki için ilk adımı atabilmelidir.
2. İletişim kurun:
İkili ilişkide bireylerin en büyük problemlerinden birisi iletişim kuramamalarıdır. Bireyler konuşmaktan, açıklama dinlemekten o kadar yorulmuşlardır ki artık akışına bırakıp ne olacağını beklemektedirler. Bu tarz davranışlarda bireyler birbirlerini yanlış anlar ve üzerine konuşmazlar ve bu yüzden ilişki yürümez yürüse bile sağlıksız ve yorucu bir ilişki olur.
3.Sorunları çözmeye çalışın:
Her ilişkide partnerler sorun yaşamaktadır fakat önemli olan bu sorunları nasıl aşabildikleridir. Partnerlerden birisi sorun olarak görürken diğeri sorun olarak görmediği durumlar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda partnerlerin birbirlerini ne kadar önemsediklerini önemlidir. Eğer birbirlerini karşılıklı olarak önemsiyorlarsa sorunları çözmek isterler ve bunun için çaba sarf ederler. Sorunları sağlıklı bir şekilde çözülebilen ilişki ise toksik bir ilişki olmaktan çıkabilmektedir.
4.Güven problemini aşın:
Toksik ilişkilerin en büyük özelliklerinden birisi partnerlerin birbirine karşı güven problemi yaşamasıdır. Birey partnerinden sürekli şüphe duyuyorsa, her davranışının altında kötü bir neden olduğunu düşünüyorsa aralarında birbirinden şüphe etme, davranışlarını kötü algıladıkları için uzaklaşma, araya mesafe koyma gibi durumlar görülebilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için bireylerin birbirlerini daha iyi tanıması ve iletişim kurabilmesi önemlidir.
5.Birbirinize inanın:
İkili ilişkilerde partnerler her zaman birbirlerine inanmazlar bazen inanmak isterler, önemsemezler ve kendi istediği gibi algılamak isterler. Bu yüzden ilk olarak bireylerin birbirlerini dinleyebilmesi ve partnerinin söylediklerine inanabilmesi ilişkilerin sağlıklı olabilmesi için oldukça önemlidir. Partnerlerin birbirlerine inanabilmeleri de aralarındaki güven problemin kaynaklanabilmektedir. Ama bazen de bireyler güvenmese de inanmak isterler onların istedikleri gibi olmasını isterler. Bu gibi durumlarda da ilişki yıpranabilmektedir. Bu yüzden güven ve inanç durumu gözden geçirilmeli ve sadakat konusunda bireyler kendilerini gözden geçirmelidir.
6.Kendinize vakit ayırın:
Toksik ilişkinin en büyük göstergelerinden biri partnerinizin sizin sevdiğiniz etkinliklere vakit ayırmanıza, sevdiklerinizle vakit geçirmenizi engellemesidir. Partnerinizin sürekli beraber vakit geçirmenizi istemesi bazı ilişkilerde yorucu olabilmektedir. Partnerler birbirine alan bırakmalı ve kişisel aktivitelerine saygı duymalıdır.
7.Birey olduğunuzun farkına varın:
İkili ilişkilerde bireyler kendilerine alan bıraksalar da davranışları ve sözleriyle bu alana müdahale edebilmektedirler. Partnerler birbirlerine muhtaç olduğunu düşünmekte, sürekli eleştirmekte ve bireyin kendisine güvenini zedelemektedir. Bu gibi durumlarda bireylerin birbirlerine saygı duyması ve birbirlerini ayrı birer birey olarak görmeleri oldukça önemlidir.
8.İlişkinize renk katın:
İlişkiniz size hayat katmalıdır. Eğer ilişkiniz, hayatın tadını kaçırıyorsa ilişkinize renk katacak aktiviteler üretebilirsiniz. Monotonluktan kurtulmak ve biraz ilişkinin eğlenceli taraflarına odaklanmak sizlere iyi gelecektir.
9.Destek alın:
Konuyla ilgili çıkmaza sürüklendiğinizi düşünüyor, ilişkinizi bitirmeyi düşünüyor ama bir türlü de kopamıyorsanız; ilişkinizi güçlendirmek ya da ilişkinizden sağlıklı kopabilmek için destek almayı ihmal etmeyiniz.