Bazı Durumlarda Hafıza Kaybı Sorunu Kolayca Çözülebilir
Çoğumuz, zaman zaman ya da sık sık bir şeyleri unutmanın getirdiği zorlukları yaşamışızdır. Bu tarz hafıza kaybı durumları öfke ve hayal kırıklığına yol açarken aynı zamanda “aklımızı kaçırdığımız” veya Alzheimer olmaya başladığımız korkularına da neden olabilir.
Birçok hafıza kaybı vakasından Alzheimer ve diğer bunama türleri sorumlu olsa da iyi haber şu ki, hafıza kaybına yol açabilecek bazı kalıcı olmayan etkenler de mevcut. Daha da iyisi, bazıları kolayca tedavi edilebilir.
Peki, unutmamıza sebep olan ne? Bir bilgi parçacığını hafızamıza kaydetmemizi veya hatırlamamızı engelleyen nedir? İşte hatırlayamamamıza yol açan birçok nedenden bazıları:
Duygusal Sebepler
Zihniniz ve bedeninizin birbirine bağlı olması ve birbirlerini etkileyebilmeleri sebebiyle duygularınız ve düşünceleriniz zihninize tesir edebilir. Enerjinizin belli duygularla veya stresle başa çıkmak için kullanılması ayrıntıları ve planları hatırlamanızı engelleyebilir.
Hafıza kaybını tetikleyen bu duygusal sebepler, çoğunlukla, etrafınızdan destek almak, bir uzmana danışmak, yaşam tarzınızı değiştirmek ve hatta stresi artıran şeylerin farkında olup onlara maruz kalmayı sınırlamak gibi yöntemlerle düzeltilebilir.
Stres
Aşırı stres, zihninize gereğinden fazla yüklenmeye, dikkat dağınıklığına ve beyin göçüne neden olabilir. Kısa süreli akut stres, anlık bir hafıza problemini tetiklerken, kronik, uzun süreli strese maruz kalmak bunama riskinizi artırabilir. Stres yönetimi, yaşam kalitenizi artırmak, vücut ve akıl sağlığınızı korumak için önemli bir stratejidir.
Depresyon
Depresyon zihni körleştirerek çevrenizde olup bitine karşı ilgisizliğe sebep olur. Bu da hatırlama, konsantre olma ve farkındalık yetilerinizde sorunlara yol açar. Zihniniz ve duygularınız o kadar ağırlaşır ki çevrenizde olanlara çok fazla dikkatinizi veremezsiniz. Dikkat etmediğiniz bir şeyi hatırlamak zordur. Depresyon ayrıca sağlıklı bir uyku uyumaya da engel olur ve bu da bir şeyleri hatırlamayı zorlaştırabilir.
Yalancı demans, hafıza kaybı ve depresyon kombinasyonunu tanımlayan bir terimdir. Yalancı demans yaşadığınızı düşünüyorsanız, bilişsel testler içinizi rahatlatmak ve gerçek demans riskini ortadan kaldırmak için yardımcı olabilir.
Günlük yaşamda “dışlanmış” hissetmesine rağmen, yalancı demansı olan kişi, bilişsel testlerde oldukça iyi performans gösterebilir. Depresyon genellikle büyük ölçüde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bir uzmana danışma ve ilaç kullanma (yine bir uzman tarafından tavsiye edilen) etkili bir tedavi yöntemidir.
Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)
Bir sınava girdiğinizde birdenbire bildiğiniz her şeyi unutuyorsanız, kaygıyı suçlayabilirsiniz. Bazı insanlar bu sınava girme örneğinde olduğu gibi belirli durumlarda kaygı yaşarlar ve bazıları ise günlük aktiviteleri hatırlama yeteneği de dahil olmak üzere beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına müdahale eden, daha yaygın bir “genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu”na sahiptir. Anksiyetenin tanımlanması ve tedavisi, yaşam kalitenizi ve hafızanızı da önemli ölçüde iyileştirir.
Yas Tutma
Yas, yüksek miktarda fiziksel ve duygusal enerji gerektirir ve bu, çevremizdeki olaylara ve insanlara odaklanma yeteneğimizi azaltabilir. Bunların sonucunda da hafızamız anlaşılır bir biçimde sıkıntı çeker.
Yas tutma bazı yönlerden depresyona benzeyebilir, ancak depresyon belirli bir neden olmaksızın da oluşabilirken yas genellikle belirli bir durumda veya bir şey ya da birinin kaybı ile ortaya çıkar.
Yas sürecinde ilerleme kaydetmek zaman alır. İlerleyebilmek için kaybettiklerinizin yasını tutmanız gereklidir. Bu süreçte kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak tükenmiş hissedebilirsiniz fakat yasınızı tutmak için kendinize ekstra zaman vermelisiniz. Ayrıca bireysel danışmanlık ve destek grupları da yasla etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir.