Güvensizlik duygusu hem gerçek hem de hayali pek çok şeyden kaynaklanabilir. Belki diğer insanların sizi sevip sevmeyeceğinden emin değilsiniz, belki de işinizi kaybetmekten korkuyorsunuz. Yahut genel bir güvensizlik hissi sizi ele geçirmiş durumda. Güvensizlik duygunuzun temeli ister gerçek olsun ister olmasın, belirsizlik duygusu felç edici olabilir. Peking Üniversitesi’nden Wenjie Yuan ve Lei Wang’ın yaptığı bir araştırma atılacak küçük adımların, güvensizlik duygunuzun mutluluğunuzun önüne geçmesini sağlayacağını öneriyor.
Yuan ve Wang’a göre güvensizliğin özel formlarının yanında bir de “genel hayat güvensizliği” şeklinde bir güvensizlik formu var. Yuan ve Wang genel hayat güvensizliğini “İş, aş, ekonomik ilişkiler, sağlık ve trafik gibi konular başta olmak üzere hayatın her alanına yayılmış güvenlikle ilgili endişeler olarak” tanımlıyorlar.
Bu güvensizliklerden kurtulmanın yolu iyimserlik seviyemizi artırmaktan geçiyor. İyimser olduğunuzda olumsuz sonuçlara neden olabilecek olayların tehdit değerlerini olduğundan daha az algılarsınız ve bu olayların dış faktörlerden kaynaklandığını görürsünüz. İyimser olmak sadece bardağın yarısını dolu görmek değil, aynı zamanda bardağı doldurulabilir görmektir.
İyimserlik akli ve ruhsal sağlığımıza faydalı olduğu kadar bizim daha mutlu ve daha az kaygılı olmamızı ve stresle daha iyi başa çıkmamızı da sağlar. Bununla birlikte iyimserliğin yararlı etkisi sınırsız değildir, kişi uzun süre tehlikede olduğunda, ne kadar iyimser olursa olsun güvenirlikten yoksun kalabilir.
Yuan ve Wang güvensizlik, iyimserlik ve akıl sağlığının ilişkisini incelerken %52’si erkek olan ve 29 yaş ortalamasına sahip 209 kişiyle çalıştılar. 4 parçalı bir genel güvensizlik ölçeği kullanarak katılımcıların hayatlarının güvende olup olmadığını, sosyal ortamlarda güvensiz hissedip hissetmediklerini, sokakta yürürken güvende olup olmadıklarını ve tehdit edildiklerini hissettiklerinde kaçmayı düşünüp düşünmediklerini araştırdılar.
Çalışmanın öngörüsü, güvensizliğin zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini azaltmada iyimserliğin etkili olacağı yönündeydi. Bir başka deyişle, güvensizlik duygusunu hisseden insanlar iyimserliği güvensizlikle başa çıkma yöntemi olarak kullanabilirler.
Yine Peking Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma, yaşadığınız kötü durumların suçunu kendinizde aramak yerine başka bir şeyi veya başka birilerini suçlamanın da güvensizlik duygusunu azaltmaya yardımcı olduğunu öneriyor. Yeterince uyuyamadınız, hava kötüydü, muhatabınız sizi anlamadı vs. Hata sizde değildi yani. Böylece artık bardağın yarısını dolu görmeye başladınız, daha sonra olacaklar için daha iyimsersiniz ve stres seviyeniz de düştü.
Özetle, kendinizi suçlamaya bir ara vermeniz; zor olsa da, başarının anahtarı olabilir. İyimser davranarak güvensizlik hissinden kurtulabilirsiniz. Her türlü güvensizlikle her zaman baş edemeseniz de en azından tehditlere karşı kontrolünüzü kaybetmezsiniz.