İlişkiler insanlara, saadet, yaşamdan memnun olma ve stres yönetimi gibi müthiş yararlar sunar, ancak bunların hiçbiri kolay yoldan elde edilemez, her biri kendi içinde aşılması gereken farklı bir sorun barındırır. Bu sorunlar çiftler üzerinde baskı yaratabilir, bunları aşmaya çalışmak, karşılaştıkları zorlukları nasıl ele aldıklarına bağlı olarak eşlerin bağlarını güçlendirebilir veya onları birbirinden uzaklaştırabilir.
Evlilik sorunlarının üstesinden sağlıklı bir şekilde gelmeye çalışmak çok zordur, çünkü evlilikteki stres faktörleri birçok farklı kaynaktan gelmektedir. Aşağıdaki maddeler, evlilik stresi ve evlilik sorunlarının en yaygın kaynaklarından bazılarını içermektedir.
Maddi sıkıntılar
Para için kavga etmenin yarattığı stres, çiftlerin karşılaştıkları evlilik sorunlarından en sık dile getirilenidir. Genel olarak konuşursak, çiftler parayla ilgili konularda anlaşmazlığa düştüğünde, aslında bu anlaşmazlık; güç mücadeleleri, farklı değerler ve ihtiyaçlar veya parayı çevreleyen diğer konular gibi farklı bir sorunu temsil etmektedir.
Bununla birlikte, zorlu ekonomik zamanlarda, finansal stres aslında daha genel strese sebep olur ve bu da parayla ilgisiz şeyler üzerinde daha fazla çatışmaya ve maddiyat odaklı argümanlara neden olabilir. Örneğin, eşlerden biri para konusunda son derece stres altında olduğunda diğer konularda da daha az sabırlı ve gergin davranabilir ve farkına bile varmadan alakasız konularda eşiyle kavga edebilir.
Çocuklarla İlgili Sorunlar
Evlilik sorunlarının bir diğer potansiyel kaynağı çocukların aileye katılmasıdır. Çocuklar harikadır ve hayatımıza harika ve anlamlı hediyeler getirebilirler. Bununla birlikte, çocuk sahibi olmak evliliğe ek stres getirebilir, çünkü çocukların bakımı daha fazla sorumluluk getirir ve rollerde değişim gerektirir. Anlaşmazlık ve gerginlik için daha fazla sebep üretir ve çift olarak bağlanmak için gereken süreyi azaltır. Bu kombinasyon en güçlü bağları bile sınayabilir.
Günlük Stres
Günlük stres faktörleri evlilikte var olan sorunları daha da kötüleştirebilirler. Eşlerden birinin stresli bir günün ardından eve döndüğünde sabırsız olma olasılığı daha yüksek olabilir bu yüzden de tartışmaları normal zamandan daha az tolere edebilir veya eşlerini ve ilişkilerini canlandıracak duygusal enerjilerinde körelme yaşayabilirler.
Her iki eş de zor bir gün geçirdiğinde ise bu elbette durumu daha da kötüleştirir. Finansal streste olduğu gibi, genel günlük stres sabır ve iyimserliği test edebilir.
Yoğun programlar
Aşırı yoğun programlardan meydana gelen evlilik sorunlarının birkaç nedeni olabilir. Birincisi, çok meşgul olan çiftler, özellikle kaliteli uyku ve iyi beslenmeye özen göstermiyorlarsa genel halleri stresli olur.
Ek olarak, birbirlerine daha az bağlı olduklarını fark edebilirler çünkü birlikte geçirdikleri zaman az, ayrı kaldıkları zamanlar ise çoğunluktadır. Son olarak, bir ekip gibi birlikte hareket etmezlerse, kendilerini evin diğer üyeleriyle ve sosyal sorumluluklarla kimin ilgileneceği konularında kavga ederken bulabilirler.
Zayıf iletişim
Evlilik sorunlarının belki de en büyük öngöstergesi eşler arasındaki iletişimin zayıf olması ya da ilişkideki zararlı tutum ve dinamikleri maskeleyen negatif iletişimdir.
Negatif iletişim evliliğe o kadar zarar vericidir ki, araştırmacı John Gottman ve ekibi, yeni evli çiftlerin iletişim dinamiklerini birkaç dakika izleyerek ileride boşanacakları çok yüksek derecede bir kesinlikle öngörebilmekteler.
İyi bir evliliğin olmazsa olmazı sağlıklı bir iletişimdir; sağlıksız iletişim ise en büyük evlilik sorunlarına yol açabilir.
Kötü alışkanlıklar
Bazen çiftler, her iki taraf da alışkanlıklarını fark edip değiştirebildiğinde çözülebilecek evlilik sorunlarıyla karşılaşırlar. İnsanlar ufacık şeyler yüzünden tartışmak, kusur bulmak, eleştirmek ya da diğerinin temizlemesi için dağınıklığı öylece bırakmak gibi konularda her zaman bilinçli kararlar vermezler.
Bazen meşgul olurlar, dikkatleri dağınıktır ya da streslidirler ve otomatiğe bağlarlar. Daha sonra kendilerini, ilk etapta seçtiklerini bile fark etmedikleri bir kalıpta bulurlar.
Kendilerini olumsuz ilişki alışkanlıkları içinde bulur, tembelliği huy edinirler ve yaşam coşkusunu yitirerek tekdüze bir şekilde alışkanlıklarını sürdürürler.
Neyse ki, bu evlilik sorunları üzerinde çalışılabilir sorunlardır. Eşlerden sadece biri bilinçli olarak değişmeye çalışsa bile, yapılacak herhangi bir değişiklik ilişkinin dinamiğinde olumlu sonuçlar doğurabilecek bir değişim getirebilir.