Eleştiri alma konusunda çok kötü olmam kendi kendime itiraf ettiğim bir kusurumdur. Birisi sohbete “Bunu kişisel olarak alma …” ile başlasa bile, bütün söylenenler ağırıma gidiyor. Ama bu yönümün üzerinde çalıştığımı ve daha iyi hale geldiğimi söylemekten gurur duyuyorum, tüm bu çaba işimde ve ilişkilerimde bana fayda sağladı. Artık patronum bir proje hakkında konuşmak için beni karşısına aldığında, tüm geri bildirimlerini dinliyor ve daha iyi içerik oluşturmak için kullanıyorum. Ve erkek arkadaşım bana biraz düşmanca ya da haksız davrandığımı söylediğinde, bu eleştiriyi kabul ediyor, davranışım üzerinde düşünüyor ve onu düzeltiyorum.
Sizde de aynı problem var mı? Eğer varsa, eleştiriyi kabul etmeyi ve bunu kendi yararınıza kullanmayı öğrenebilirsiniz! Şüpheleriniz olabilir (biliyorum çünkü benim de vardı), ancak bu adımları izlerseniz, eleştiriyi kendi yararınıza kabul etmeye ve kullanmaya başlayacağınızdan eminim:
1. Anlık tepkinizi duraklatın.
Eleştiri aldığım anda, zihnim onu çürütecek 100 kanıt hazırlıyor. “Bu benim hatam değil”, “Benim yolum daha iyi” ve “Düpedüz yanılıyorsun” ilk kullanılan iddialardır. Bunların en ikna edici çürütme sözleri olmadığını kabul ediyorum, ancak bunlar benim aklıma ilk gelen düşünceler oluyor. Bu yüzden tepki vermeden önce durmalısınız. Bir düşünün: Patronumun eleştirisine bu ifadelerden herhangi birini kullanarak yanıt verseydim, toplantımız verimli olmazdı (muhtemelen bir işim de olmazdı). Öyleyse, eleştiri aldığınızda bir dakikanızı ayırın ve ağzınızdan kaçmak için yalvaran o küçümseyici kelimeleri duraklatın.
2. “Neden” hakkında düşünün.
Çoğu eleştiri yapıcıdır. En azından az önce de bahsettiğimiz gibi işten veya sevdiklerimizden aldığımız geri bildirimler bu türdendir. Ayrıca, patronunuz, eşiniz veya sizi eleştiren kişi muhtemelen bunu yapmaktan hoşlanmıyordur. Sizi kötü hissettirmek için de söylemiyorlardır ve muhtemelen şimdiye kadar eleştiriyi ciddiye aldığınızı biliyorlardır. Ama yine de eleştiri yaparlar çünkü bu önemlidir, bu da bizi neden söylediklerine getirir. Acıya odaklanmak veya birinin eleştirisine gücenmek yerine amacını hatırlayın. Yapıcı eleştiri, örneğin işteki becerilerinizi veya eşinizle olan ilişkinizi geliştirmenize yardımcı olmayı amaçlar. Bunu hatırlamak, iyi karşılık vermenin anahtarıdır.
3. Dinleyin ve ilgilenin.
Artık sizin açınızdan çılgına dönmekten kaçındığınıza ve yapıcı eleştirinin amacını kabul ettiğinize göre, dinlemeye ve etkileşim kurmaya odaklanın. Kişinin geri bildirimlerini dinleyin ve ara verdiklerinde veya bitirdiklerinde, ilettiklerini tekrarlayın. Örneğin, patronunuza: “Her gün daha fazla inisiyatif göstermemi istediğinizi anlıyorum, doğru mu?” Veya eşinize: “Gün boyunca seninle iletişim kurmak için daha fazla çaba göstermemi istediğini anladım, bu doğru mu?” deyin. Bunu yapmak, bireye dinlediğinizi ve geri bildirimlerini aldığınızı gösterir.
4. Sorular sorun.
Şimdi, karşınızdakinin neyle iletişim kurmaya çalıştığını veya eleştirilen alanda nasıl gelişebileceğinizi tam olarak anlamıyorsanız, sorular sorun! Korkmayın. Kişi, sahip olduğunuz soruları yanıtlamaktan büyük olasılıkla mutlu olacaktır, çünkü amacı gelişmenize yardımcı olmaktır. Ek olarak, aldığınız eleştiriye gerçekten katılmıyorsanız, bu kişiden örnekler vermesini istemek için iyi bir fırsattır:
“Anladığımdan emin olmak istiyorum, eksik yaptığım bir proje için bana bir örnek verebilir misiniz?”
“Bu kanıya nereden vardığını anlamaya çalışıyorum, ne zaman önemsenmediğini hissettin? Bana bir örnek verebilir misin?”
Eleştiri almak eğlenceli değildir, muhtemelen asla da olmayacak. Ancak bu, eleştiriyi kabul edeceğinizi öğrenemeyeceğiniz ve bunu işte ve ilişkilerinizde kendi yararınıza kullanamayacağınız anlamına gelmez. Umarım, bu 4 adım bunu yapmanıza yardımcı olur!
Kaynak: https://thriveworks.com/blog/how-to-accept-criticism-5-steps/