Empati, günümüzde lüzumlu lüzumsuz kullanılan kelimelerden biridir. Fakat direkt konuya girecek olursak empati tam olarak nedir? Empati, başka bir kişinin duygusal durumunu paylaşabilme ve güdülerini anlamaya çalışma yeteneğidir. Ya da başka bir deyişle, empati kendini başkasının yerine koymaktır.
Tabii dahası da var. Empati, sadece başka bir kişinin kötü durumunu kendinde hissetme ya da duygusal bir tepki değildir, aksine duygusal ve bilişsel süreçleri de içeren çok boyutlu bir yapıya sahiptir. Empati, hissettiklerini hissetmek, yaşadıklarını deneyimlemek ya da ne hissettiklerini bilmek için kendimizi başka bir kişinin yerine koymaya çalıştığımız anlamına gelir.
Peki empatinin ebeveynlikle ne ilgisi var? Empati, ebeveyn olma şeklimizi ve çocuklarımızla olan ilişkimizi değiştirir. Çocuğunuzun bakış açısını bilişsel olarak anlayabildiğinizde ve tolere edebildiğinizde, çocuğunuza olur olmadık bir şekilde kızma, agresif olma veya kötü tepki verme olasılığınız azalır. Duygusal empati geliştirmek, çocuğunuzun iç duygusal dünyasıyla iyi bir uyum yakalamanızı sağlar.
Empati ayrıca ebeveyn-çocuk bağını da önemli ölçüde etkiler. Çocuklarının iç duygusal dünyasına iyi uyum gösteren bir ebeveyn, çocukların duygusal ve psikolojik sağlığı için kritik önemde olan güvenli bir ebeveyn-çocuk bağı geliştirir. Güvenli bir ebeveyn-çocuk ilişkisi genellikle şunları öngörür;
Duygusal stabilite
Çocukluk ve ergenlik döneminde duyguları daha iyi düzenleyebilmek. Bu çocukları depresyon gelişmesine karşı korur
Sağlıklı bir özsaygı
Ergenlik döneminde akademik motivasyon
Akranları tarafından sevilme
Ergenlik döneminde daha fazla yaşam memnuniyeti
Düşük kaygı düzeyleri
Daha düşük suça karışma olasılığı
Düşük intihar girişiminde bulunma olasılığı
Şiddet, saldırganlık, anti-sosyal ve suçlu davranışlarında önemli ölçüde azalış
Önemli ölçüde düşük uyuşturucu ve alkol kullanımı ve istismar
Empatinin eksik olduğu evlerde büyüyen çocuklar ise daha büyük risk altındadır;
Sürekli öfke, meydan okuma ve saldırganlık
Düşük öz saygı
Davranış problemlerinin oluşması
Duygusal yakınlıktan kaçınma
Daha yüksek kaygı seviyeleri
Fobi geliştirme
Madde bağımlılığı
Başkalarına güvenme zorluğu
Empati, çocuklarımızı disipline sokma şeklimize de rehberlik eder. Sert ve cezalandırıcı disiplin; öfke, saldırganlık ve zayıf duygusal başa çıkma becerileri ortaya çıkmasına sebep olur. Bu, ileride çocukların daha fazla depresyon riski ve kaygı geliştirmesine yol açar. Çocuklarına duygusal olarak uyum sağlayan ebeveyn, çocuğun ruhunu ezmeyecek uygun bir disiplin türü kullanacaktır.
Empati neden ebeveynlik için önemlidir? Çünkü empatik ebeveynler uyumlu, şefkatli ve yetkin çocuklar yetiştirir.
Kaynak: https://welldoing.org/article/why-empathy-important-parenting-child