Stres: Stresin sizi nasıl acıktırdığını fark ettiniz mi? Stres sadece zihninizi etkilemekle kalmaz, kronik hale geldiğinde -ki bu kaotik ve yüksek tempolu dünyamızda genellikle kronikleşir- , vücudunuz yüksek düzeyde stres hormonu olarak adlandırılan ”kortizol” hormonunu üretir. Kortizol, size enerji ve zevk patlaması sağlayan tuzlu, tatlı ve kızarmış yiyeceklere tabiri caizse aşermenize sebep olur. Hayatınızda ne kadar kontrolsüz stres olursa duygusal rahatlama için yemeklerden yardım dilenme olasılığınız o kadar artar.
Duyguları bastırmak: Yemek yemek, öfke, korku, üzüntü, kaygı, yalnızlık, kızgınlık ve utanç gibi rahatsız edici duyguları geçici olarak susturmanın veya “dibe itmenin” bir yolu olabilir. Kendinizi yiyecekle uyuştururken, hissetmemek istediğiniz zor duygulardan kaçınabilirsiniz.
Can sıkıntısı veya boşluk hissi: Hiç sırf yapacak bir şey olsun diye, can sıkıntısını hafifletmek için veya hayatınızdaki boşluğu doldurmanın bir yolu olarak yemek yediniz mi? Kendinizi bomboş hissettiğiniz zamanlarda yemek, ağzınızı ve zamanınızı doldurmanın yolu olur. Yediğiniz anda sizi tıka basa doldurarak hayatınızdaki amaçsızlık ve memnuniyetsizliğin temeli olan duygularınıza odaklanmanızı engeller.
Çocukluk alışkanlıkları: Çocukluktaki yemek anılarınızı yeniden düşünün. Ebeveynleriniz iyi davranışlarınızı dondurma ile ödüllendirirler miydi, iyi bir karne aldığınızda sizi pizza yemeye götürdüler miydi ya da üzüldüğünüz zaman size tatlı mı verirlerdi? Bu tür alışkanlıklar sıklıkla yetişkinliğe de taşınabilir. Bazen de yeme alışkanlığınız geçmişteki nostaljik anılarınız tarafından yönlendirilebilir. Örneğin; babanızla arka bahçede ızgara köfte yapışınızın veya annenizle kurabiye pişirip çayın yanında yeme anıları gibi.
Sosyal etkiler – Yemek sebebiyle diğer insanlarla bir araya gelmek stresi azaltmak için harika bir yoldur, ancak aynı zamanda aşırı yemeye yol açabilir. Yiyeceklerin ortada olduğu ve herkesin yemek yediği zaman yemeye aşırı düşkün olmanız kolaylaşır. Gerginlikten uzak sosyal durumlarda da fazla yemek yiyebilirsiniz. Aileniz veya arkadaş çevreniz de sizi aşırı yemeye teşvik ediyor olabilir.
Kaynak: https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm