Önemli !!!
- Dişhekimliği korkusu çok yaygındır ve nüfusun yarısından fazlasını etkiler.
- Diş hekimini görme korkusu, sonunda ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilecek bir kısır döngüyü başlatır.
- Davranış stratejileri, dikkat dağınıklığı ve fiziksel gevşeme yoluyla kaygıyı hafifletebilir ve hastanın kontrol hissini artırabilir.
- Bilişsel stratejiler, olumsuz düşünce kalıplarına meydan okuyarak ve yeniden yapılandırarak korkunun üstesinden gelebilir.
Diş hekimini en son ne zaman gördün? COVID-19 salgını sırasında, birçok insan mevcut rutinleri sürdürmek için mücadele etti. Bazı insanlar sosyal mesafeden uzaklaşmak için evi terk etmekten kaçındı. Diğerleri, kilitlenme sırasında sunulan diş hekimliği hizmetlerinin sayısının azalması nedeniyle diş hekimini gidemediler. Son olarak, bazı hastalar azalan ulaşılabilirlik nedeniyle randevu ayarlayamadı.
Diş hekimleri “kilitlenme sonrası diş çürümesinin tsunamisinden” korkarken, pek çok diş hastası, randevuları ertelemek için bir bahane bulduklarında muhtemelen rahatlama hissi yaşamışlardır.
Diş Korkusu Yaygın ve Ciddidir.
Diş korkusu şok edici derecede yaygındır. Yaşanan korku seviyesi hastadan hastaya değişir ve bazen hastaların ağrı içindeyken bile diş hekimini görmekten kaçınmasına neden olan zayıflatıcı bir fobiye dönüşür. Aslında, diş fobisi en yaygın fobi türlerinden biri gibi görünmektedir., genellikle kişinin ağzını muayene ettirmekten hoşlanmamasından kaynaklanır. Ancak bazı insanlar, iğne veya diş hekimi delme korkusu da dahil olmak üzere daha spesifik korkular yaşarlar.
Diş korkusu, insanların ağız sağlığı ve genel refahı üzerinde ciddi sonuçlara sahiptir. Bilim adamları, “Diş korkusunun kısır döngüsünden” bahsediyorlar. İlk korkunun diş hekimi ziyaretlerinin gecikmesine yol açtığı, bu da daha fazla sayıda diş problemine neden olduğu ve sonuç olarak semptomlara dayalı tedaviyi gerektirdiği. Tedavi sırasındaki hoş olmayan deneyimler, mevcut diş korkusu düzeylerini artırarak sorunu daha da kötüleştirir.
Diş Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Diş korkusunun kısır döngüsünü kırmak zorlu bir iştir. Araştırmalar mücadelenin üstesinden gelmek için çeşitli psikolojik stratejilerin etkinliğini göstermiştir. Profesyonel yardım veya uzun süreli terapi olmadan uygulanabilecek en umut verici tekniklerden bazıları;
- Dikkati başka yöne çekme:
Kişinin diş anksiyetesinin ciddiyetine bağlı olarak, hızlı ve kolay bir düzeltme, diş prosedürleri sırasında zihnin basitçe dikkatini dağıtmak olabilir. Zihninizi diş muayenesinden veya tedaviden aldığınızda, randevu daha hızlı geçecek şekilde deneyimlenir ve hatta hoş olabilir. Oyalama yöntemleri, fon müziği, sesli kitap dinleme veya video izleme olabilir.
- Fiziksel rahatlama:
Vücudun strese ve anksiyeteye fiziksel tepkisini hedefleyen gevşeme teknikleri hem diş hekimi ziyareti öncesinde hem de sırasında yararlı olabilir. Gevşeme teknikleri hastanın kişisel tercihlerine göre uyarlanabilir ve meditasyon , kumlu plajları hayal etme gibi zihinsel görselleştirmeleri, kas gevşemesini ve nefes egzersizlerini içerebilir.
- Artan kontrol:
Ortak bir diş anksiyetesi kaynağı, bilinmeyenden korkmaktır. Yüz maskeleri ve ameliyat önlükleriyle örtülü ve uğursuz aletler, matkaplar ve makinelerle donatılmış bir diş ekibine kontrolü devretmek korkunç olabilir. Neyse ki, kontrol hissini yeniden kazanmak ve sürücü koltuğuna geri dönmüş gibi hissetmek için birkaç strateji var. İki temel teknik “durdur-işaret etme” ve “göster-göster”dir. Durdurma sinyali, devam eden bir prosedürün anında sonlandırılması için bir işaret olarak hareket edecek basit bir hareket üzerinde anlaşmayı (örneğin, kişinin elini kaldırmayı) içerir. Her türlü tatsız prosedürü derhal sona erdirmek, hastanın kontrolünü artırmaya yönelik önemli bir adımdır. Öte yandan, “söyle-göster-yap”, diş hekiminin eylemlerine daha fazla vurgu yapar. Diş hekiminin, planlanan tüm prosedürleri hasta dostu bir dille net bir şekilde iletmesini, bu prosedürlerin hangi özel araçları ve eylemleri içereceğini göstermesini ve ana hatlarıyla belirtilen planları dikkatlice takip etmesini içerir. Prosedürün her adımında ayrıntılı bilgiler sağlayarak, bir hastanın bilinmeyenden korkması temelde hedeflenebilir.
- Bilişsel yeniden yapılandırma:
Bilişsel yeniden yapılandırma Diş hekimini ziyaret ederken sorunlara neden olan yardımcı olmayan düşüncelerin ve mantıksız düşünme kalıplarının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve ardından uyarlanmasını ifade eder. Hastalar diş hekimliği randevusunu hayal ederken aklına hangi düşüncelerin geldiğini sorabilir. Korkularının kaynağı nedir? Hangi varsayımlar veya inançlar onu besliyor? Korkunç bir acıyı hayal ederlerse, tedavilerinin neleri içerebileceği ve herhangi bir fiziksel rahatsızlığa neden olup olmayacağı hakkında daha fazla bilgi aramak yararlı bir strateji olabilir. Acı gerçekten olası bir sonuçsa, ağrının üstesinden gelmek için pratik stratejiler geliştirmek korkuyla başa çıkmaya yardımcı olacaktır. Örneğin, diş hekimi ile sedasyon seçenekleri hakkında konuşmak basit bir çözüm olabilir.
Kilitleme kısıtlamaları kaldırıldıkça ve dünya yeniden açıldıkça, diş hekimini atlatmak için bahanelerin gerekçelendirilmesi daha da zorlaşıyor. Benzer şekilde, birçok kanıtlanmış kendi kendine yardım seçeneği ile diş korkusuyla mücadele her zamankinden daha kolay.
Daha onceden edinimis negatif bir deneyim , cevrenin etkisi , bir baska deyisle o tedavi hakkinda yalnis dutumlat almak , hekimlerin bazi yalnis tutumlari , yeterli motivasyonun saglanamamasi , bilissel yetersizlik ve bazi tedavilerin gercekten digerlerine gore guc olusu bu korkuyu dogurmaktadir