Endişelerinizi kontrol altına almanız için 6 strateji
Anahtar Noktalar:
- İnsanların endişe duyduğu şeylerin yaklaşık yüzde 85’i asla gerçekleşmez ve endişelenmeyi bırakan insanlar genellikle stresli ve endişeli olanlardan daha sağlıklıdır.
- Endişelenmeyi kontrol etme stratejileri: belirsizliği kabul etmeyi öğrenme, endişeleri hakkında konuşmak için bir arkadaşının olması ve farkındalık becerisini geliştirmektir.
- Başka etkinliklerle dikkati dağıtmak, egzersiz yapmak ve endişeler hakkında yazmak için belirli bir süre belirlemek de endişenizin üstesinden gelebilmeniz için yardımcı olacak ipuçlarıdır.
Potansiyeli yüksek olan bir müşteriyle görüşmenizi bitirdiniz ve sizinle çalışmak isteyip istemediğini duymak için endişeyle bekliyorsunuz veya arkadaşlarınızla güzel bir akşam geçirmek üzere yola çıktınız ve havanın yağmurlu olacağından endişeleniyorsunuz. Bu senaryoların ortak noktası kontrol edemeyeceğiniz durumlar hakkında endişe duymanızdır ve bir vakit israfı olarak nitelendirilebilir.
Siz işi almak için elinizden geleni yapmışsınızdır, bu vakitten sonra kaygı duymanızın bir anlamı yoktur. Hava ise kontrol edilemez bir şeydir dolayısıyla endişelenip endişelenmemek bir şeyi değiştiremez.
Değiştiremeyeceğiniz şeyler için ne sıklıkla endişelendiğinizi fark ediyorsunuz? En olası cevap günde birkaç kezdir. Endişeler hayatın zevklerini yaşamanızı engellemektedir. Aynı şekilde hem bedeniniz hem de zihniniz için gereksiz stres yaratmaktadır. Belki de endişelerinizi bir adım öteye taşımayı öğrenmenin zamanı gelmiştir.
Öğrenmeye, araştırmaların genel olarak endişelenme hakkında ne söylediğine bakarak başlayabiliriz:
- Endişe duyduğumuz şeylerin yaklaşık yüzde 85’i asla gerçekleşmez.
- Endişelendiğimiz şeyler gerçekleşirse yüzde 79’muz beklediğimizden daha iyi sonuç aldığımızı söylemişizdir.
- Endişelenmeyi bırakan insanlar genellikle bu konu üzerinde stres yapanlardan daha sağlıklıdır.
Bu araştırmalar endişelenmek için gerçekten bir neden olmadığını göstermektedir. Endişelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacak altı strateji var.
- Belirsizliği kabul ederek gelişmeyi öğrenin
Hayatın güzelliği ne kadar tahmin edilmez olduğundadır. Hiçbir zaman nelerin geleceğini bilmiyorsunuzdur. Bu belirsizliği sevmeyi ve onunla yaşamayı öğrenin. Kim bilir belki hiç düşünemeyeceğiniz büyük ve heyecanlı fırsatları önünüze çıkarır. Kalbinizi ve ruhunuzu önemsediğiniz şeyler için yorun ve hayallerinizi gerçekleştirmek için çok çalışın.
- Endişeniz hakkında konuşmak için bir arkadaşınızı arayın
Endişeniz hakkında konuşmak, endişenizin gerçekçi olup olmadığı, endişelenmeye değer olup olmadığı ve gerçekten bu konuda her şeyi yapabileceğiniz bir şey olup olmadığı konusunda kafa yormanıza yardımcı olacaktır. Sonuç sizin elinizde değilse, bunun için endişelenmenin bir anlamı olmadığını anlamanıza yardımcı olacak ve bunun sayesinde daha az endişe duyacaksınızdır.
- Farkındalık (Mindfulness) pratiği yapın
Mindfulness var olmayı öğrenmek, değiştiremeyeceğiniz şeyler hakkında endişelenmek yerine zihninizi şu anda yaptığınız şeye odaklamanıza ve farkında olmanıza yardımcı olacaktır. Sadece nefesinize odaklanarak 10 dakika oturmak gibi basit meditasyonların bile günlük stresi azalttığı kanıtlanmıştır.
- Farklı aktivitelerle dikkatinizi dağıtın.
Gerçekten aklınızdan çıkaramıyor musunuz? Sizi başka bir şeye odaklanmaya zorlayan tamamen alakasız ve farklı bir şey yapın. Bu, hobinizi yapmak veya sıra dışı bir kitap okumak gibi tamamen kendinizi kaptırdığınız bir aktivite olabilir.
- Egzersiz
Zevk aldığınız bir tür egzersiz yapmak, stres hormonlarınızın seviyelerini düşürürken, iyi hissetmenize neden olacak beyin kimyasallarının salgılamasını sağlayacak ve benlik imajınızı geliştirecektir. Egzersiz sırasında zihninizi susturmakta zorlanıyorsanız, eğlenceli bir müzik dinleyin veya kendinizi daha da zorlayın. Vücudunuza meydan okuduğunuzda, odaklanmanız gerekecek, böylece egzersizinden başka hiçbir şey için endişelenemeyeceksiniz.
- Endişe defteri hazırlayın
Endişelerinizi gerçekten kontrol altına almak istiyorsanız ve yukarıdaki stratejilerin uygulamanıza rağmen çok faydalı olmadığını söylüyorsanız, her gün belirli bir süre için endişelenmenize izin verin. Tüm endişelerinizi o deftere yazarak geçirin ve zaman dolduğunda endişenin sona ermesi gerektiğini kabul edin. Bu şekilde onları kafanızdan atıp kâğıda dökmüş olursunuz, bu da beyninizi temizlemede çok etkilidir.
Endişelenmenin tamamen normal bir insani duygu olduğunu ve endişelenme konusunda kendinizi azarlamanıza gerek olmadığını unutmayın. En azından değiştiremeyeceğiniz şeyler hakkında endişelenmeyi bırakabilirseniz, bu şekilde stres seviyenizi azaltabilecek ve olumlu duygularınızı artırabileceksiniz. Değiştirebileceğiniz konular hakkında bir şeyler yapın ve endişenizle harekete geçerek savaşın. Değiştiremeyeceğiniz konularda ise bu altı stratejiyi uygulamaya çalışn.