İşlevsel olmayan terimi, bireysel bir kişinin, herhangi bir ilişkideki insanlar arasında veya bir ailenin üyeleri arasında “anormal veya bozulmuş işlev” olarak tanımlanır. Kötü işleyiş, hem çalışmayan hem de zayıf iletişim veya sık çatışma gibi bir veya daha fazla olumsuz, sağlıksız yönleri olan davranış ve ilişkileri ifade eder.
Bu, akıl sağlığı uzmanları tarafından insanlar arasındaki etkileşimler için sıklıkla kullanılan bir terimdir ve genellikle önemli sorunların veya mücadelelerin olduğu herhangi bir ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. İşlevsel olmayan ilişkiler veya durumlar genellikle psikoterapide yardım almak için itici güçtür.
Birçok aile, sorunlu bir gençle başa çıkmaya çalışırken işlevsiz özellikler geliştirir, çünkü aile üyeleri gençlerin günlük olarak kendilerini etkileyen duygusal veya davranışsal sorunlarına uyum sağlamak zorunda kalırlar.
İşlevsel Olmayan Davranış Örnekleri
- Başkalarına vurarak öfkeyi ifade eden sorunlu bir genç
- Birbiriyle konuşmayarak çatışma ile ilgilenen genç bir çift
- Her gün içen bir ebeveynin ve aile üyelerinin neler olduğu hakkında konuşmaktan korktuğu bir aile
- Belirtilere neden olanlarla uğraşmak yerine ilaçlar kullanan çift teşhisi olan bir genç
İşlevsel Olmayan Aile Örüntüleri
İşlevsiz ailelerde, ortaya çıkabilecek çeşitli modeller vardır. En yaygın olanları şunlardır:
- Ebeveynler veya gençlerde alkol ve / veya uyuşturucu bağımlılığı
- Ebeveynlerden biri veya her ikisi de ailenin geri kalanı için zorluklara yol açan kumar veya aşırı çalışma gibi zorlayıcı davranışlara sahip olması
- Ebeveynlerden birinin veya her ikisinin de çocukları içerebilecek veya içermeyecek şiddeti tehdit oluşturması veya fiilen yapıyor olması
- Ebeveynlerden birinin veya her ikisinin de çocuklara eşya olarak ve çocuklar sadece ebeveynlerin kendi kişisel ihtiyaçları veya memnuniyeti için gelmiş gibi davranır.
- çocuklarına özerklik vermeme ve hayatları üzerinde sıkı kontrol sağlama noktasına kadar, bir ebeveyn çocuğa eşya olarak muamele eder.
- Ebeveynlerden biri veya her ikisi de duygusal ve / veya fiziksel ve finansal destek sağlayamıyor veya duramıyor.
Birçok ailenin bu kalıpların ortaya çıktığı zamanları vardır, ancak norm haline gelmeye başladıklarında işlev bozukluğu ortaya çıkar.
Disfonksiyonun Çocuklara Etkileri
Bir ailede işlevsiz modeller standart hale geldiğinde, çocuklar üzerindeki zararlı etkiler önemlidir ve onların yetişkin ilişkilerine taşınabilir. Çocuklar için potansiyel olarak zararlı etkilerden bazıları şunlardır:
- Ebeveyn çatışmasında taraf tutmak zorunda kalmak,
- Çarpık bir gerçekliğe neden olan, ebeveynlerin sözleriyle eşleşmeyen eylemleri,
- Reddedilmek veya lehine olmak,
- Arkadaşlarının kim olduklarından nasıl giyindiklerine kadar her şeylerinde sıkı kontrollere sahip olmak,
- Ya çok fazla dahil olan ve aşırı koruyucu ebeveynlere ya da katılmamış ve ilgisiz ebeveynlere sahip olmak,
- Düşünceleri veya duyguları paylaşırken alay konusu veya göz ardı ediliyor olmak,
- Fiziksel istismarın olması,
- Durumda yetişkin olmaları gerektiği gibi hissetmek,
Aile Terapisi Disfonksiyona Nasıl Yardımcı Olabilir?
Aileniz herhangi bir nedenle işlev bozukluğu yaşıyorsa, aile terapisi aramak iyi bir seçenek olabilir. Aile terapisinin iletişim kurmanın yeni yollarını öğrenmede, aile üyeleri arasındaki sorunları çözmede ve birbirlerine destek ve güç kaynağı olmada son derece etkili olduğu gösterilmiştir.