İster çocuğunuzun isteğinize “Bir dakikaaa” diyerek yanıt vermesi ister komutlarınızı tamamen duymazlıktan gelmesi olsun, talimatlara uymayan bir çocukla uğraşmak sinir bozucu olabilir.
Bazı ebeveynler istedikleri o işi kendileri yaparak karşılık verirken, bazıları ise çocuğun itaat etmesini sağlamak için bağırma veya azarlama yoluna başvururlar.
Çocuğunuz ilk söylediğiniz anda talimatlarınızı yerine getirmiyorsa talimat verme şeklinizi inceleyin.
Aşırı komut verme
Muhtemelen çocuğunuza her gün “çoraplarını topla” dan “Çatalını masaya vurmayı kes” e kadar yüzlerce komut veriyorsunuz. Çocuğunuz sık sık yanlış davranıyorsa, muhtemelen diğer çocuklardan daha fazla komut aldığı içindir.
“Çizgilerin içini boya” ve “Çoraplarını yukarı çek” gibi sürekli kusur bulan ve ayrıntılı talimatlarla çocuğunuzu boğmak sizi duymazdan gelmesine neden olur. Eğer o kadar da önemli olmayan şeyler hakkında sürekli tavsiye ve uyarılarda bulunuyorsanız, sesiniz arka plan gürültüsü halini alır.
Sadece en önemli talimatları verin. Çocuğunuzun bir şeye katkı sunması yerine, işleri sizin tercih ettiğiniz şekliyle yapmasına dayanan ekstra komutları vermekten kaçının.
Zayıf bir şekilde komut verme
Komut verirken seçtiğiniz kelimeler gerçekten önemlidir. “Şimdi lütfen dişlerini fırçalar mısın?” demek görevin isteğe bağlı olduğu anlamına gelir. Yani “Oyuncaklarını şimdi al tamam mı?” gibi komutlar sizin daha az yetkin olduğunuza işaret edebilir.
Komutlarınızı otoriter ve yetkin bir şekilde verin. Komutunuzu netleştirin ve komşunuzdan bir iyilik istiyormuş gibi ifade etmekten kaçının. Bunun yerine, sakin ama sağlam bir tavır kullanarak bulunduğunuz otorite figürü gibi talimatlar verin
İsteğinizi anında yerine getirdiği zamanlarda hemen bu davranışını takdir edin. “Seni ilk çağırışımda yemek masasına geldiğin için teşekkürler.” Bu onaylamalar iyi davranışı güçlendirir ve çocukları talimatlarınıza uymaya devam etmeye teşvik eder.