Yeni bir araştırma daha büyük kafaya sahip insanların ortalamadan daha zeki olduklarını doğruluyor. Büyük kafalar daha büyük beyne ve daha çok nörona sahip olduğundan, sahibini daha zeki yapıyor.
Yakın zamanda yayınlanan bir nörobilimsel araştırmaya göre, beynin çalışmasını “dinlediğinizde” daha zeki beyinler daha az “gürültü” yapıyor.
Bu büyük ve güçlü bir motorun daha sessiz çalışması gibi. Araştırma bulguları, daha büyük beyinlere sahip olmanın ötesinde, daha zeki insanların serebral kortekste nöronlar arasında daha az bağlantıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Bunun nedeni, akıllı insanların beyinlerinin daha verimli olmasıdır – bu olgu, psikologların “zekanın nöral etkinlik hipotezi” olarak biliniyor. Bu sonuçlar, beynin mikro yapısını inceleyen bir beyin görüntüleme çalışmasından elde edilmiş.
259 kişinin beyin analizi, bu kişilerin beynindeki kısa uzantı (dendrit) sayılarını ölçmüş.
Dendritler beyin hücrelerini diğer beyin hücrelerine bağlayarak birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan uzantılardır. IQ testleri daha az dendrite sahip olan insanların daha zeki olduğunu ortaya koyuyor. Yani sadece beynin büyüklüğü değil, beyin hücrelerinizin ne kadar verilmi iletişim kurabildikleri de zekayı etkiliyor. Daha az dendtirik bağ olduğunda beyin sinyali daha saf ve gürültüsüz oluyor. Ayrıca daha az dentrit demek daha az enerji tüketimi ve daha verimli beyin demek.
Araştırmayı yürüten Dr. Erhan Genç araştırmayı şöyle özetliyor:
Genel kanı daha geniş beyinlerin daha fazla nörona ve işletimsel güce sahip olduğu yönündeydi. Ancak diğer araştırmalar gösterdi ki, yüksek nöron sayılarına rağmen zeki insanların beyinleri daha az zeki olanlara göre IQ testlerinde daha az nöronal aktivite sergiliyor. Zeki insanlar düz ama etkili nöronal bağlantılara sahipler. Böylece düşük nöronal aktivitede yüksek bilişsel performans gösterebiliyorlar.