Bir sineğin sesi bile sizi çıldırtmaya yetiyor mu? Restoranda çorbayı höpürdetip içenler sizi çok mu sinirlendiriyor? Ağız şapırdatma sesine katlanamıyor musunuz? Sinemada mısır patlağı yiyenlerin çıkardığı ses kanınızı beyninize mi sıçratıyor? Kesinlikle yalnız olmadığınızı söyleyebiliriz. Ama dikkat edin Misophonia hastası olabilirsiniz. Günümüzde birçok insan bu durumdan muzdarip.
Time dergisinde yer alan bir yazıya göre; misophonia, insanların ağız şapırdatma, nefesini yüksek sesle alıp verme ya da tekrar eden tıkırtı gibi seslere katlanamaması anlamına gelen bir bozukluk olarak ilk defa 2001’de adlandırıldı.
Misophonia ismini Amerikalı bilim insanları Pawel Jastreboff ve Margaret Jastreboff buldular. Yıllar ilerledikçe misophonia’nın gerçek anlamda bir tıbbi bozukluk olup olmadığı bilim insanları tarafından tartışılan bir konu oldu fakat İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nde bulunan bir çalışma grubunun öncülüğünü yaptığı yeni araştırmalar, misophonia olduğu tespit edilen bireylerin beyinlerinde frontal lobun diğer insanlara göre farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Bilim insanları, misophonia olan bireylerin testlerde tetikleyici bir ses duyduklarında beyin hareketlerinde değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı.
Beyin taramaları, misophoniayı tetikleyici sesleri duyduklarında beynin daha hızlı çalışmasını sağlayan duygusal kontrol mekanizmalarında bazı anormallikler olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar aynı zamanda misophonia hastası olan bireylerin tetikleyici sesleri duyduğu anlarda; Endişe, iğrenme, öfke kontrolsüzlüğü, nefret, kaygı, panik, korku, nabız artışı, terleme gibi durumları yaşayabildiklerini ortaya koydu.
Bu bozukluk tam olarak anlaşılamadığından dolayı, bununla yaşamak zorunda olan kişiler ihtiyaç hissettikleri duygusal desteği bulamıyor. Misophonia olmayan arkadaşlarınız ya da ailenizdekiler mızmızlık yaptığınızı ya da lüzumsuz tepkiler verdiğinizi söyleyebilir. Hatta şaka yapmak için tetikleyici sesleri çıkararak size sataşabilirler. Bu konuda insanları bilinçlendirip durumunuzu dile getirmenin faydası olabilir.
Bunu yaşayan birtek benmiyim acaba ?