Gerçekten affediyor ve unutuyor muyuz? Gerçekte, beyinlerimiz üzücü olayları ve algılanan ihanetleri unutmakta zorlanır. Unutmak pek mümkün olmayabilir ama affetmeyi öğrenebiliriz. Birini nasıl affedeceğini bilmek önemli bir yaşam becerisidir. Bu beceri evlilik hayatımızda ve profesyonel ilişkilerimizde bize iyi hizmet eder. Dostlukları kurtarır ve inancımızı geri kazandırır. Ve kaçınılmaz bir şekilde her şeyi elimize yüzümüze batırdığımız zamanlarda hayatımızdakiler bizi affedebildiklerinde bundan kesinlikle yararlanırız.
Bağışlama devam etmemize izin verir; bizi öfke ve nefret duygularından uzaklaştırır. Herkesin affedilebileceği ve affetmesi gereken bir şeyi vardır. Bağışlama, geçmişte olanı bırakıp şimdiki zamanımıza ve geleceğimize odaklanmamızı sağlar. Bağışlama eylemi duygusal sağlığımız için çok önemlidir. Birini affetmeyi reddederek, eylemlerinin yarattığı öfke ve acıya tutunmayı seçeriz. Bu öfkeye tutunup bizi yiyip bitirmesine izin verdiğimizde, bizi sinirli, sabırsız, dikkati dağılmış ve hatta fiziksel olarak hasta yapabilir.
Hepimiz incindik ve ihaneti yaşadık -bazıları diğerlerinden daha derin şekilde yaşadı. Bağışlama, birisi bize korkunç bir şey yaptığında aklımızdaki son şey olabilir, ancak affetmek sadece fail için değildir, kendi iyiliğimiz için de gereklidir. Bağışlama tamamen bizimle ilgilidir, karşımızdaki kişi ile ilgili değil. Başkalarını hak ettikleri için affetmeyiz. İnsanların ne zaman affedileceğini bildiren bir dair turnusol testi olsaydı, emin olun affedilme sonucu nadiren çıkardı. Bunun yerine, bizi incitenleri affetmeyi seçiyoruz çünkü affetmedikçe içimizdeki o yıkıcı duygulardan kurtulamayız. Bağışlama yalnızca adalet sorunu değil, kalp sorunudur.
Bağışlama zorla yapılamaz, bu sizin yapmanız gereken bir seçimdir. Bağışlama cesaret, çok çaba ve sabır gerektirir. Bağışlamak, size yapılanı unuttuğunuz anlamına gelmez. Aynı zamanda olanlara göz yumduğunuz veya suçu en aza indirdiğiniz anlamına da gelmez. Bağışlamak bir zayıflık işareti değildir. Bilakis, acı dolu bir geçmişten ilerleyebilmek büyük bir gücün işaretidir.
Geçmiş deneyimlerden öğrenebiliriz. Öğrenebileceklerimizi almalı, derse dikkat etmeli ve devam etmeliyiz. Bu, bizi inciten kişiyle ya da onsuz devam etmek anlamına gelebilir. Yaşadığımız durumun ortasında bile, kendimiz hakkında bir şeyler öğrenebiliriz – bizi ne sinirlendiriyor, hangi konuda hassasız ve değer verdiğimiz biri tarafından incitilmekle nasıl başa çıkıyoruz? Bu yeni bilgilerle, gelecekteki ilişkiler ve onlarla birlikte gelecek kaçınılmaz çatışmalar için daha donanımlı hale geliriz.
Kin tutmak neden bu kadar kolay?
Birinden, özellikle de sevdiğiniz ve güvendiğiniz biri tarafından incitilmek öfke, üzüntü ve kafa karışıklığına neden olabilir. Eğer incitici olayların üzerinde çok durursanız, kızgınlık, intikam ve düşmanlıkla dolu kin hissi benliğinizde kök salabilir. Negatif duyguların olumlu duyguları dışarı atmasına izin verirseniz, kendinizi kendi öfkeniz veya adaletsizlik duygunuz tarafından yutulmuş olarak bulabilirsiniz.
Önem verdiğiniz biri sizi incittiğinde, öfke, kızgınlık ve intikam düşüncelerine tutunabilir ya da affı kucaklayabilir ve ilerleyebilirsiniz.
Bağışlamayı uygulamazsanız sonuçlarına katlanan yine siz olabilirsiniz. Bağışlamayı kucaklayarak, huzuru, umudu, minnettarlığı ve sevinci de kucaklayabilirsiniz. Bağışlamanın fiziksel, duygusal ve ruhsal esenlik yolunda size nasıl rehberlik edeceğini düşünün.
Bağışlamıyorsanız, şunları yapabilirsiniz:
Her ilişkiye ve yeni deneyime öfke ve acı katarsınız
Yanlışa o kadar sarılmışsınızdır ki anın tadını çıkaramazsın
Depresif veya endişeli olursunuz
Hayatınızın anlam veya amaçtan yoksun olduğunu veya manevi inançlarınızla çeliştiğinizi hissedersiniz
Başkalarıyla değerli ve zenginleştirici bağlılığınızı kaybedersiniz
Ya affettiğim kişi değişmezse?
Başka bir kişinin eylemlerini, davranışlarını veya sözlerini değiştirmesini sağlamak affetmenin amacı değildir. Bağışlamayı daha çok hayatınızı nasıl değiştirebileceği yönünde düşünün -size huzur, mutluluk, duygusal ve ruhsal şifa getirerek. Bağışlama, diğer kişinin hayatınızda kullanmaya devam ettiği gücü ortadan kaldırabilir.
Ya affedilmeye ihtiyacı olan bensem?
İlk adım, yaptığınız yanlışları ve bunların başkalarını nasıl etkilediğini dürüstçe değerlendirmek ve kabul etmektir. Kendinizi çok sert bir şekilde yargılamaktan kaçının. Söylediğiniz veya yaptığınız bir şey için gerçekten üzgünseniz, zarar verdiğiniz kişilere bunu itiraf etmeyi düşünün. İçten kederinizden veya pişmanlığınızdan bahsedin ve mazeret göstermeden af dileyin.
Ancak unutmayın, birisini sizi affetmeye zorlayamazsınız. Ne olursa olsun, başkalarına şefkat, empati ve saygıyla davranmayı taahhüt edin.
Bağışlama mertebesine nasıl ulaşırım?
Bağışlama, kişiselleştirilmiş bir değişim sürecine olan bağlılıktır. Acı çekmekten affediciliğe geçmek için şunları yapabilirsiniz:
Bağışlamanın değerini ve hayatınızı nasıl iyileştirebileceğini anlayın
Neyin iyileştirilmesi gerektiğini ve kimin ve ne için affedilmesi gerektiğini tanımlayın
Bir destek grubuna katılmayı veya bir danışmanla görüşmeyi düşünün
Size verilen zarar ve bunların davranışınızı nasıl etkilediği hakkındaki duygularınızı kabul edin ve onları serbest bırakmak için çalışın
Sizi rahatsız eden kişiyi affetmeyi seçin
Mağdur olarak rolünüzden uzaklaşın ve suç işleyen kişinin ve durumun hayatınızda sahip olduğu kontrolü ve gücü serbest bırakın.
Kinleri bıraktıkça, artık hayatınızı nasıl incindiğinizle tanımlamayacaksınız.
Birini affedemezsem ne olur?
Affetmek zor olabilir, özellikle de sizi inciten kişi yanlışını kabul etmezse. Kendinizi çıkmazda hissederseniz:
Empati yapın -durumu diğer kişinin bakış açısından görmeye çalışın
Neden böyle davrandığını kendinize sorun -belki de aynı durumla karşı karşıya olsaydınız benzer şekilde tepki verirdiniz
Başkalarını incittiğiniz zamanları ve sizi affedenleri düşünün
Bağışlamanın bir süreç olduğunu ve küçük acıların bile tekrar tekrar gözden geçirilmesi ve affedilmesi gerekebileceğini unutmayın. Bazı ilişkilerin zehirli ve sağlıksız olduğunu da belirtmek önemlidir -affetmek, size defalarca zarar veren insanları hayatınızda tutmanın bir yolu olarak görülmemelidir. Yine de zamanla, kendi iç huzurunuz ve duygusal sağlığınız için bu bireyleri affetmeye çalışabilirsiniz.
Kaynak: https://welldoing.org/article/why-forgiveness-is-more-about-you-than-them