Sorunlarla uğraşmak bazen çok zor olabilir. Sorunlarınızın büyüklüğü ne olursa olsun, kendinizi kontrol etmenizi sağlayabilecek adımlar vardır. Verdiğiniz kararlar her zaman için doğru kararlar olmasa bile nasıl içinizin rahat edebileceğini öğrenebilirsiniz.
Aşağıdaki durumlarla karşı karşıyaysanız birazdan anlatacağımız adımları uygulamalısınız;
- Zor bir sorunla veya kararla karşı karşıyaysanız,
- Seçenekleriniz yüzünden bunalmış hissediyorsanız,
- Nasıl daha iyi kararlar alacağınızı öğrenmek istiyorsanız.
Problemleri çözmek neden faydalıdır?
Karar vermek üzere bir yol ayrımında olduğunuzda ya da sizi yıpratan bir sorununuzla karşı karşıya kaldığınızda, bu sorunlara proaktif bir şekilde yaklaşırsanız, kendinizden şüphe duyma ya da umutsuzluk gibi duygulardan kaçınabilirsiniz. Kontrolünüz dışında olan şeyler yerine yapabileceğiniz şeylere odaklanırsanız ve elinizden gelenin en iyisini yaparsanız tatmin olmamanız ya da kötü hissetmeniz için hiçbir sebep kalmaz.
8 Adımda Problemlerinizi Çözün
1. Adım
Sorunu tanımlayın. Tam olarak neler oluyor? Bazen bir sorun, üstesinden gelinemeyecek kadar büyük görünür. Bununla birlikte, bir liste yapar ve çözmeye başlayabileceğiniz daha küçük parçalara ayırırsanız, sorunu daha kolay yönetilebileceğinizi hissedeceksiniz.
2. Adım
Kendinize bazı hedefler belirleyin. Sorunlarınızı çözmek için atabileceğiniz adımlara odaklanın. Belki daha fazla paranız olmasını ve daha lüks bir yaşama sahip olmayı isteyebilirsiniz. Bu hedefe ulaşmak için nelerden tasarruf edebileceğinizi belirleyin. Örneğin okula otobüsle gitmek yerine yürüyerek gidebilirsiniz ya da okul dışında kalan zamanlarınızda yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz.
3. Adım
Sorunlarınıza çözüm yolları bulabilmek için beyin fırtınası yapın. Yaratıcı olun ve aklınıza gelebilecek kadar çok çözüm üretin. Bazı fikirler çok sıra dışı olabilir ama onları da olası çözümler listenize eklemeyi ihmal etmeyin. Ailenizle ilgili yaşadığınız bir sorunun çözümünü çok sıra dışı bir yöntemle çözmek isteseniz bile bunu listenize ekleyin. Açık fikirli olun, akla yatkın olan ve yatkın olmayan her türlü çözüm önerilerinizi listeleyin.
4. Adım
Listenize eklediğiniz çözümlerden mantığınıza uygun gelmeyenleri silin. Gerçekçilik kontrolü yapın, hangi çözüm önerilerinin daha yararlı olacağını belirleyin. Mesela ailenizle yaşadığınız sorun için bulduğunuz sıra dışı çözüm yöntemini listenizden kaldırın, bunun yerine daha makul bir çözüm yolu bulun. Örneğin olaylara ailenizin bakış açısıyla bakmayı deneyin. Bu çözüm yöntemi muhtemelen listenizde kalmalıdır.
5. Adım
Sonuçları inceleyin. Kalan seçenekleri gözden geçirin. Her bir çözüm yönteminin artılarını ve eksilerini belirlediğiniz bir liste oluşturun.
6. Adım
Listenizi gözden geçirin ve artıları daha yüksek olanları belirleyin. Belirlediğiniz çözümlerin içinden yalnızca bir tanesini kullanmanın mı yoksa birkaç çözüm yöntemini birlikte kullanmanın mı daha yararlı olacağının kararını verin.
7. Adım
Kendinize güvenin ve çözümlerinizi uygulama başlayın.
8. Adım
Denediğiniz ilk çözüm işe yaramadı mı? Pes etmeyin, listenizdeki diğer çözümlerden birini deneyin.
Sorunu çözemediğinizde ne yapmalısınız?
Gösterdiğiniz onca çabaya rağmen bazen sorunları düzeltemeyebilirsiniz. Bazı çözüm yollarını denedikten sonra bile başarılı olamadıysanız, olaylarla başa çıkabilme becerilerinize odaklanmayı deneyebilirsiniz. Sorununuz nedeniyle çok fazla olumsuz duygu yaşıyorsanız, kendinize bakmanız önemlidir. Örneğin zevk aldığınız bir şeyi yapmak için kendinize zaman ayırabilirsiniz. Size moral desteği verebilecek güvendiğiniz biriyle konuşmayı deneyebilirsiniz. Eğer bunları denemenize rağmen durumunuz günlük hayatınızı etkiliyorsa, profesyonel yardım almak iyi bir fikir olabilir.