Minimalizm: Daha Azla Yetinmek Daha Çok Akıl Sağlığı Demek
Kafanızdaki ses Cuma gününe yetişmesi gereken işi hatırlatıyor. Eşiniz, arkadaşlarla buluşmanızın olduğunu söylüyor. Çocuğunuz ödevi yetişmediği ve yardıma ihtiyacı olduğu için ağlıyor.
Peki zihnimizin içini nasıl toparlayabiliriz? Kısaca, sizi kaçınma, kararsızlık ve ertelemeye mahkum eden veya boğan obsesif düşünceleri zihninizden temizleyin. Bunun ekstrem örneği obsesif kompulsif bozukluktur ama genel olarak beynimizi zorlayan mantıksız, negatif, otomatik düşüncelerle mücadele ederiz. Her şekilde çoğumuz rüyalarını değil korkularını yaşıyor.
Problem, zihnimizde biriktirmeyle daha da kötüleşiyor. Şöyle de düşünülebilir her üçüncü negatif düşünce, kötü hatıra veya kişisel sorunda hafıza bankasında üzerine faiz ekleniyor.
DNA’nızdan veya durumunuzdan bağımsız olarak, eğer şunlara dikkat etmezseniz zihniniz, sakin, kendinden emin ve düzenli hale gelmeyecek:
- Eğer yapacak şeylerden elinizi eteğinizi çekerseniz can sıkıntısının zihninize yerleşmesinden kaçamazsınız.
- Gerçekten korktuğunuz sürece kaçınmak hastalığından kurtulamazsınız.
- Vücudunuzun verdiği stres işaretlerini dinlemezseniz, rahatlamak için gerekli adımları atamazsınız.
Farkındalık anksiyete için her şeydir. Çok sıklıkla, enerjimiz iki zihinsel durum arasında israf edilir: geçmişi veya geleceği kafanda oynatmak
İstenmeyen düşüncelerden kurtulmanın kısa yolu olmasa da, bahsedeceğimiz minimalist anlayış daha temiz bir psikolojik durum oluşturabilir.
Biriktirmektense Yardım Edin
Zihniniz bir şeye takılıp kaldığında, başınızı düşüncelerden kaldırıp başkalarına yardım etmek üzerinde durmak yardımcı olabilir. Anlamlı tecrübeler oluşturabilmek üzerine odaklanın. Unutmayın, siz neyden muzdarip olursanız olun, sizden daha zor durumda olanlar vardır.
20’li yaşlarımda birçok HIV ve AIDS yardım organizasyonlarında gönüllü oldum. Pazar sabahlarımı yemek pişiremeyecek kadar hasta, yatalak insanlara yemek götürerek harcadım. Aylar sonra, değişiklik yapıp, kalan günlerini evde geçirmeyi seçen ölümcül hastaları ziyaret ettim. Bazen sesli kitap okumam isteniyordu, bazen de masaj yapmam. En unutulmaz olanı ise, tatlı bir adamın basit isteği idi: “ Lütfen konuşma. Sadece elimi tut. Tek istediğim bu” Onun yatağının kenarında oturup, nazikçe narin elini tutup, onun sağlıklı günlerinden fotoğraflarının bana baktığını görünce kendi dertlerimi unuttum.
Meşhur sözdeki gibi: Bir gülümseme arkadaşlığı başlatabilir. Bir söz kavgayı bitirebilir. Bir bakış ilişkiyi kurtarabilir. Bir insan hayatını değiştirebilir.
İnsanları Sevin, Eşyaları Değil
Paranın mutluluğu satın alamayacağını biliriz, fakat yine de her trendin peşinden koşarız. Her neslin bayramları, aile toplanmaları, Kara Cuma’ları bizi tüketimin çare olmadığına ikna edemedi.
Neyin çare olduğu aşağıdaki soruların cevaplarıyla öğrenilir:
- Neye önem veriyorsunuz?
- Hayatınızı anlamlı yapan nedir?
- Kime bağlı hissediyorsunuz?
Eğer yarın her şey bitse, aklınızda son kalan ne olurdu? Güzel bungalov ev mi? Yoksa çocuğunuzun maçının son dakikasına yetişmek için trafikte 1 saatten fazla zaman harcamanız mı?
Basitleştir, Basitleştir, Basitleştir
Fiziksel dağınıklık, zihinsel dağınıklığı doğurur. Kıyafetlerini 33 parçaya düşüren minimalistler akıllıca bir iş yapıyor.
Çamaşır yıkama, asma, katlama için harcanan enerji de cabası. Tıpkı yeni bir mutfak malzemesi almak gibi, paketi açmanın, paketleme malzemelerinden kurtulmak, kullanma talimatlarını bir yerde saklamak ve mutfak tezgâhında yer bulmak gibi maliyetleri var.
Her gün vitrinlerde yeni parlak bir şey görüyorsunuz ve zihninizin odağı dağılıyor çünkü yeni bir şey kaydetmek zorunda. Eğer aklınız daha az şey işleseydi hayatınız nasıl olurdu?
Minimalist Zihinsel Sağlık
Çoğu kişi terapilere, negatif düşünme, kararsızlık, yürümeyen ilişkiler, fazla alkol tüketimi, fazla para harcama ve aşırıya kaçma gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için gelir.
Yavaşlama, zihinsel huzur için her şeydir. Derin nefes alıp-verme, meditasyon ve farkındalıkla desteklenmiş “beyin molaları” vermek gerekir. Daha dingin zihin ve vücutla, negatif düşünceler cümle cümle sırayla ayıklanır:
Daha azla daha fazla ol.
Az stres yap.
Az araba kullan.
Az mesaj yaz.
Az konuş.
Az ye.
Her gün sınırlı miktarda zihinsel enerjimiz var. Kullanılmayan dakikalar bir sonraki aya aktarılmıyor. Düşüncelerinizi, eylemlerinizi ve ilişkilerinizi akıllıca seçin.
Zihinsel biriktirmenin çok yaygın olduğu bir meslekten biri olarak, ben diyorum ki, mantıksız dikkat dağıtıcılara olan takıntımızdan kurtulalım ve basitliği benimseyelim. Minimalist bir anlayışa geçmek, “Meşgulüm” ve “Müsaitim” arasındaki fark demektir.