Zaman zaman hepimizin sinirlerine hakim olamadığı anlar vardır. Aslında öfke her sağlık bireyin yaşadığı normal bir duygudur. Sağlıksız olan ise öfke nöbetlerinin kontrolsüz yaşanmasıdır. Özellikle öfkeli olma durumu kronikleşirse hem zihinsel hem de fiziksel sorunlar yaşatır. Ancak öfke sürecini doğru atlatmak yine sizin elinizde.
İşte kontrolden çıktığınızı hissettiğiniz anlarda kullanabileceğiniz birkaç teknik;
1. Öfkelenmeye başladığınız anda nefesinize dikkat edin
Özellikle beklenmedik anda yaşadığınız öfke nöbetinde derin derin nefes almalısınız. Diyaframınızdan alacağınız temposuz derin nefes 45-50 saniye içinde sakinleşmenizi sağlayacaktır.
2. Kaynağı bulun ve çözüme odaklanın
Sinirlerinizi bozan şeyleri bilmek önemli ancak çözüme odaklanmak sizin için daha faydalı olur. En basit haliyle kaynaktan uzaklaşmak bile sakin kalmanızı sağlayacaktır.
3. Öfkenizi doğru şekilde ifade edin
Öfkenizi dışarı vurmak düşündüğünüzden çok daha sağlıklı bir durumdur. Ancak bunu doğru bir şekilde yapmalısınız. Bağırmak ya da hiddetlenmek yerine endişelenmenize neden olan durumu soğuk kanlılıkla ifade etmeniz en doğrusu olacaktır.
4. Öfke doğuran ortam ve durumdan uzaklaşmayı tercih edin
Stres seviyenizin yükselmesine ve öfkelenmenize neden olan belirli olaylardan uzak durun. Ortamda mecburen bulunmak durumundaysanız en azından belli aralıklarla mola vererek stresten kaçının.
5. Öfke durumunu uzun süreli yaşadığınızda spor yapın
Fiziksel aktiviteler kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlayan serotonin hormunu salgısını artırır. Bu da öfkelenmemize yol açan stres ve gerginliğin azaltılmasına da yardımcı olur. Öfkenizin tırmanmaya başladığını hissettiğiniz anlarda açık havada yapacağınız kısa bir yürüyüş ya da sevdiğiniz farklı bir fiziksel aktiviteyle ilgilenmek tüm gerginliğinizi alacaktır.
6. “Sen” yerine “Ben” dilini kullanın
Öfkeli durumda karşınızdaki kişiyi eleştirmek ve suçlamak yalnızca gerilimin daha da artmasına neden olur. Böyle durumlarda karşı tarafı suçlayıcı olmak yerine sıkıntınızdan bahsetmeniz gerginliği azaltacaktır.
7. Uzman yardımı almaktan çekinmeyin
Öfke sizi tamamen eline geçirdiğinde ya da kontrolü kaybettiğinizde bir profesyonelden yardım almanız en doğrusudur. Kronik olarak öfke duygusuyla yaşamak beraberinden başka sorunlarda getirir. Yaşadınız durumu hafife almak ya da uzman yardımının gerekli olmadığını düşünmek size ciddi zararlar verebilir.